|
Elo panowie mam pyanie :) |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Wiec tak powiedzmy ze mam 50tys zl :) i sa one "lewe" (zarobione ale nie udokumntowane ) i tak czy moge zrobic tak ze pisze papierek np z moja babcia ze dostalem od niej 50tys jako podarunek i odprowadzam podatek od tej kwoty? acha i wiecei moze ile % od tej sumy musze zaplacic i gdzie? pozdrawiam sempaj
Pytasz po prostu jak je wyprać?
Są setki sposobów na to, 10 000 zł możesz mieć z "oszczędności" i do tego się nie przyczepią, dochodzi darowizna.
po co takie kombinacje ciesz sie tymi swoimi 50 kPLN a jak się ktoś przyp.....li skąd masz, to zeznaj, że się puszczałeś oesh!
Dzieki za odpowiedz <lol>
Bez płacenia jakiegokolwiek podatku można przekazać 10277zł raz na 5 lat. Jeżeli chodzi o 50 tys. podatek będzie wynosił 822,20 zł + 7% nadwyżki ponad 20556zł.
Jeżeli chodzi o samo "pranie" to nie sądze aby to była na tyle znaczna kwota aby wymagano dokumentacji i możesz powiedzieć, że najzwyczajniej zaoszczędziłeś. Jednak jeżeli bardzo chcesz możesz na przykład powiedzieć, że babcia udzieliła Ci nieoprocentowanej pożyczki na 5 lat. (transakcje powyżej 500zł konieczna forma pisemna dla celów dowodowych). Pozdrawiam!
Dzieki :) btw bylem w urzedzie skarbowym i mi wzytsko mila pani wyjasnila pozdrawiam
Coś bylo inaczej jak my myśleliśmy? Napisz bo może się komuś przydać :)
A jakbym powiedział że wygrywałem systematycznie przez rok u bukmacherów?? Podatek płaciłem, sprawdzić jak sprawdzą. bo skąd wiedzą, które to moje kupony były?
Można by się tak wytłumaczyć?
Witam powiedzili mi ze od tej sumy co chce wychodzi wlasnie cos 7% podatku i dala mi ta mila pani taki formularz pokazala jak wypelnic itd i musze zaplacic podatek w tym miescie gdzie mieszka babcia no i bedzie sprawdany stopien pokrewienstwa tu macie wzor o umowe darwizny poSdro http://slimak.onet.pl/_m/biznes/firma/w ... owizn2.zip
Elo musialbys pokazac te kupony badz kwitki z wygranej... tzn rozliczyc sie z rocznej wygranej i z tego zlozyc wniosek i zaplacici jakis ta podatek % poSdro
Kupon jest dowodem zawarcia zakładu. I w momencie odbierania wygranej zabierają kupon, a żadnego potwierdzenia o odbiorze nie ma. Nic nie podpisuje i nic nie otrzymuje.
Firma bukmacherska ma wszystkie kupony.
Podatek od wygranej 10% płacisz podczas jej podejmowania, reszta już Cię nie interesuje.
No wiec właśnie podatek płacę, wszystko zgodnie z przepisami, czyli takie wytłumaczenie jest OK.
|
|