|
Energia ekologiczna-słoneczna |
Energia ekologiczna-słoneczna
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam.Zastanawiam sie czy montaż i sprzedaż kolektorów słonecznych to jest dobry pomysł.Myśle o znalezieniu producenta lub dystrybutora tego sprzętu w Polsce i podpisaniu z nim współpracy -[znalazłem kilku takich przedstawicieli] a następnie już po przeszkoleniu sie wykonywać samemu usługi montażowe tego typu nośników ciepla.Co o tym sądzicie czy to dobry pomysł,ma on w Polsce wzięcie i czy jest wystarczająco w kraju słońca żeby takie inwestycje sie opłacały.Myśle także o malutkich elektrowniach wiatrakowych takich do 20000zl.Mam odpowiednie zaplecze żeby się tym zając.Jestem z woj pomorskiego,może ktoś byłby chętny do wspołpracy.Pozdrawiam i czekam na opinie
Pewnie ze pomysł dobry!
Wczoraj widziałem jak klientowi zamontowali solarki od strony zachodniej:) Pewnie była to profesjonalna firma ha ha ha Co do małych elektrowni nie opłaca się i już:) tz nie opłacają się w eksploatacji i nigdy sie nie zwrócą. Ale za montaż oczywiście można kasować.
Zacznij, Kolego, od rozróżnienia dwóch różnych urządzeń:
- Kolektor słoneczny służy do podgrzewania wody uzytkowej... nie do wytwarzania energii elektrycznej do użytku domowego, bo do tego jest - Bateria słoneczna, składająca się z ogniw słonecznych. Co do ekologii... to w sumie się tak tylko wydaje że to takie ekologiczne. Spoko.. nie dymi, nie wydaje odgłosów i tp... Cud... Tylko że ten cud jest zbudowany z materiałów ciężkich, które nie są dla środowiska zbyt zdrowe... Co do miniwiatraków - znam firmę, która nad tym myśli... Ale 20tys na taki mini wiatrak to za mało. Szacowany koszt raczej wychodziłby dużo więcej. Jeśli chodzi o zwrot inwestycji, to owszem.. zwróci się .. ale po długich latach :)
Dzieki za info to że kolektor służy tylko do podgrzewania wody to wiem po prostu napisałem ogólnie.Czekam na więcej opinii.Pozdrawiam
Tak się składa, że słońce po minięciu zenitu daje największą energię cieplną (podczerwień) - dlatego, że nagrzało już "kradziejów ciepła" (budynki, otoczenie,...). Tym samym masz ciepłą wodę w sam raz na wieczór. Stawiając kolektor na wschód, owszem masz ciepło do południa, a co potem? Akumulator nie da ci ciepłej wody wieczorem, jeśli słońce nie dostarcza energii.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Energia ekologiczna-słoneczna": - Energia - Eko-Energia - Energia odnawialna - Czysta energia - Handel energią
• Strona 1 z 1
|
|