|
Energia słoneczna sklep z bateriami slonecznymi itp. |
Energia słoneczna sklep z bateriami slonecznymi itp.
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam! energia konwencionalna to chyba dobry pomysł przy coraz to większych cenach gazu i prądu. Czy ktoś może mi udzielić info na temat ile potrzeba na rozruch takiej inwestycji? i czy to ma w ogóle ma sens?
Jednak miej na uwadze, że w Polsce słońce jest przez pół roku i to właśnie dlatego takie u nas małe zainteresowanie tym tematem. Widziałem już kilka kolektorów zainstalowanych gdzies na dachach, jednak mogą jedynie one wspomagać pracę konwencjonalnych pieców. Zimą gdy słonce jest przez 2-3 godziny nie nagrzejesz sobie w chacie a latem po co grzać?? Zatem nie wydaje mi się żeby pomysł z takim sklepem był juz teraz idealny. Może za kilka lat jak naukowcy znajdą zastosowanie tej energii w inny sposób, bedzie mozna u nas zarobić. Ale to tylko mój pogląd na ten temat.
Moim zdaniem to dobry pomysł i unia chętnie( podobno) daje dotacje na przedsięwzięcia tego typu. Jest tylko jeden problem: kolektory + niezbędny osprzęt są bardzo drogie i niewielle osób jest na to stać. Natomist to co mówi przedmówca nie jest do końca prawdą bo z tego typu urządzeń można korzystać cały rok( byleby było odpowiednie nasłonecznienie- i nie chodzi tu bynajmniej tylko o upalne letnie słońce). Moim zdaniem taki biznes miałby racje( przynajmniej w początkowej fazie) jako dodatkowa usługa jakiegoś sklepu elektrycznego lub firmy zajmującej się elektryką, oświetleniem lub ogrzewaniem, bowiem takowe urządzenia dzielą się na 2 rodzaje: jeden produkuje prąd a drugi ogrzewa wode, dość dużo na ten temat znajdziesz na necie. Pozdro ;-)
hmmm... kolektory to bardzo dobry pomysł - ta branża za kilka lat bardzo sie rozwinie.
Sam bede budował za 2 lata dom i w projekcie sa uwzglednione. Kolektory bardzo szybko sie zwracaja. Mozna o tym poczytac w wiekszosci czasopism branzowych na temat budowy domów. Kolektor nie ogrzeje Ci w zimie domu, ale coraz więcej osób inwestuje w kominki z obiegiem cipłego powietrza. Natomiast kolektory idealnie nadają sie np. do podgrzewania wody. Przy domu około 200m2, 4 osobach, taki koszt zwraca się max po kilku latach. A przecież kolektory nie muszą być zamiast - mogą wspomagać konwencjonalne środki grzewcze. A jak ktos ma basen... ehhh
W Polsce taki biznes raczej się nie opłaci. Po pierwsze jest za mało słonecznych dni w roku a po drugie koszt zainstalowania kolektorów słonecznych jest ogromny. Instalowanie kolektorów słonecznych w Polsce nie jest uzasadnione ekonomicznie. Jeżeli interesują Cie odnawialne źródła energii to przyjżyj się biomasie (pelety, brykiet, wierzba) jedynie coś takiego ma szanse powodzenia w Pl. Udział energii słonecznej w OZE w PL to tylko mały procent, a udział biomasy to dużo ponad 90%... gdyby energia słońca była taka super to statystyki byłyby odwrotne...
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|