|
Etat + firma |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS
Autor
Wiadomość
Pracuję na pełnym etacie i zaczynam dodatkowo własną DG - czy w ZUS-ie wypełniam tylko ZUS-ZZA, czy jeszcze jakiś inny formularz??
W ZUSie składasz ZFA i ZZA
a własnie jesli jestes zatrudniony w innej firmie na pełen etat i masz wlsna DG to tez musisz placic składki za siebie czy nie??
Jeśłi jest minimalne wynagrodzenie i pełen etat to tylko zdrowotne...w chwili obecnej 190,15zł/m-c
a wiec reasumujac zatrudniam sie na pełen etat i otwieram własna działalnośc i z mojej pensji na etacie odciagaja mi 190zł i to wszytsko jak rozumiem jesli chodzi o płatności i chyba nic wiecej placic nie bede do zusu z tytulu własnej dzialalnosci czy tak?? a po drogie trzeba to zglosic zusowi ze jestem zatrudniony na pelen etat itd czy nie a po trzecie jesli zakladam firme uslugi marketingowe to jaki jest to numer PKD
Nikt Ci nie będzie odciągał zdrowotnego...nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Płacisz je na konto ZUS z końcóweczką...02 co m-c (pamiętaj, że kwota zmienia się co kwartał) i tyle. ZUS wie ze złożonych dokumentów, że pracujesz już na etacie :)
a PKD masz tutaj
Maximo na pkd nie ma nic na temet usług marketingowych wiec gdzie mam patrzec i szukać??
Zaraz zaraz 190zł na miesiac? Czy 190zł /12m-cy= około 15zł. 1)Te 190zł to jest na rok czy na miesiac? 2) Jakie skladki do ZUS msui płacić osoba która pracuje na niepełnym etacie i nie zarabia tego minimalnego wynagrodzenia krajowego. Chodzi mi tu o konkretny przypadek kiedy w/w osoba zarabia 1000zł i chiałaby założyć DG, jakie składki musi odrowadzać do ZUS? Dziekuje i pozdrawiam
Musi płacić cały ZUS
Podstawa do społecznych 1622,05 emerytalne -19,52% rentowe - 6% chorobowe - 2,45% wypadkowe -1,80% FP - 2,45% Podstawa do zdrowotnego -2168,30 składka -9% Podstawy zmieniają się co trzy miesiące podane wyżej obowiązują styczeń-luty 2008
Na m-c...na drugie pytanie odpowiedziała Hanka. A i oczywiście zmienia się co kwartał.
:)
dzięki serdeczne za te odpowiedzi :D bo to akurat mój dzisiejszy dylemat - ZUA czy ZZA .. upewniłam sie, ze jak dla mnie ZZA :) pozdrawiam :) nota bene - ciekawe czy jak to obiecywał Palikot cos zrobiąz tym "podwójnym" ZUS'EM :/
A słuchajcie, jestem zatrudniona w firmie X, wynagrodzenie wyższe od minimalnego, chcę założyć działalność, płacę co miesiąc zdrowotne. A co we przypadku jeśli zwolnię się i będe tylko prowadziła działalność - czy jeśli nie minie 2 lata od założenia działalności, czy nadal będę mogła korzystać z obniżonego ZUS-U?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Tak bedziesz, byla juz o tym mowa gdzies na forum.
Pracujesz w firmie x i zaczynasz prowadzic DG: taki stan jest przez 6 miechow Po tym czasie opuszczasz firme x i zostajesz na własnej DG, w tej sytuacji: okres ulgowego ZUS- 6 miesiecy =czasokres przez jaki masz jeszcze ulgowy ZUS
zdrowotne trzeba placic zawsze do 10 kazdego miesiaca, 10 wypada w tym miesiacu w niedziele gdzies przeczytalem ze jezeli 10 wypada wlasnie w jakies swieto to mozna przelewu dokonac na nastepny dzien to prawda? i wtedy sie nic nie stanie z takim opoznieniem 1 czy dwu dniowym chyba nie bedzie jakiejs kary? wyszla u mnie w tym miesiacu taka sytuacja ze bede musial sie spoznic z wplata na konto zus mam nadzieje ze sie nic nie stanie.
Jeśli 10 wypada w niedzielę to zapłata w poniedziałek (choć najlepiej byłoby zapłacić w piątek), a jeśli zapłacisz 1,2 po terminie to na 99,9% nasz "ukochany" urząd naliczy jakieś odsetki :/
|
|