witam
w tej chwili pracuję na etacie w firmie rodzinnej i mój zarobek wynosi 2tys. brutto (1459,48zł netto) i mojego
pracodawcę kosztuje to 2369,60 zł
w tej chwili potrzebuję założyć DG(pierwszy raz), aby co nieco dorobić usługami własnymi i handlem,
ale nie mogę zrezygnować z obecnej pracy i do końca nie potrafię sobie tego policzyć jak to zrobić, żeby miało
to ręce i nogi
jak to zrobić by to było najbardziej korzystne zarówno dla mnie - bym osiągał ten sam poziom dochodu
i by obecny pracodawca nie ponosił większych kosztów mojej pracy niż obecnie ?
1.zrezygnować z umowy o pracę i świadczyć usługi na rzecz byłego pracodawcy
czy wybrać ryczałt
(na jakiej zasadzie świadczyć usługi dla pracodawcy?)
czy zasady ogólne z podatkiem 19%
(na jaką kwotę musiałbym mu wystawiać fakturę w przypadku obniżonej i standardowej stawki ZUS?)
czy w takim wypadku US i ZUS nie przyczepią się do mnie, że pracuję w miejscu mojego poprzedniego zatrudnienia i jestem tzw. jednofakturowcem i nie należy mi się obniżona stawka ZUS - zakładam, że uda mi się prowadzić jakiś drobny
handel w miarę szybko czyli poza jedną fakturą będą też inne faktury/paragony
2.pozostać na obecnym etacie i otworzyć dodatkowo DG
tutaj jednak pozostaje problem i dodatkowy koszt drugiej składki zdrowotnej na ZUS oraz na początku zbyt małe
dochody by pokryć tą składkę
3.dodatkowo czy zakładając DG w domu mogę zrobić cesję umowę z operatorem telefonicznym na DG
by w całości, a nie procentowo (w przypadku wydzielenia części domu na DG) odliczać koszt telefonu i internetu
bardzo proszę o wyjaśnienie mi tych kwestii bo to są strasznie zagmatwane na chwilę obecną rzeczy
i z góry serdecznie dziękuję bardzo