Witam, a ja mam dość nietypowe pytanie, otóż za tydzień rozpoczynam działalność gospodarczą i przy tej okazji będę rozliczał samochód prywatny do celów firmy, ale w czym rzecz. Firma typowo wysyłkowa z płatnościami tylko na konto i tutaj odpadają wyjazdy do klientów, ale w koszty moge wrzucić kilometrówkę w ramach zakupów, na pocztę. Jednakże jest przepis, który mówi, że koszty poniesione przed rozpoczęciem działalności, które mają ścisły związek z uzyskaniem później dochodu można wliczyć w koszty, przy okazji zapytam, czy jeżeli dzień rozpoczęcia DG przypada na 1 kwietnia tego roku, to faktury, które mam teraz za zakupy mam rozliczyć w kpir w dniu 1 kwietnia? A główny dylemat dotyczy właśnie samochodu prywatnego, czy jeżeli teraz jeżdżę po towar, opłacam ubezpieczenie (platne do 30 marca), tankuję samochód, to czy mogę podpisać umowę użyczenia przed rozpoczęciem i to wszystko rozliczyć, czy też mogę rozliczyć to dopiero w kwietniu, ale mieć faktury na obsluge samochodu w marcu, czy też dopiero po 1 kwietnia mogę mieć fakturowane wydatki na samochód prywatny? Oczywiście kończy sie 1 kwartał do rozliczenia. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, a nie chciałbym na poczatku mieć problemów z US, wiadomo. Acha, i czy muszę fakt użyczenia samochodu prywatnego na firmę przedstawiać w US, czy tylko umowę u siebie mam trzymać razem z ewidencją?
Pozdrawiam, Adam