za paliwo, wymianę opon np.
i jeszcze jedno, to diesel, czy to jakaś różnica ?
|
Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu - strona 2 |
Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
za paliwo, wymianę opon np.
i jeszcze jedno, to diesel, czy to jakaś różnica ?
Zaraz zaraz, a z jakiej to racji to TY masz wystawiać faktury???
no to ładnie, pomyliłem się, nie w tą stronę.
chodzi oczywiście o branie faktur...
Oczywiście, że maja być na ciebie... Nr NIP, adres i te rzeczy.
Bez znaczenia natomiast, czy będa jedynie na twoje imię i nazwisko, czy będzie też tam nazwa twojej firmy (o ile masz coś w nazwie opróćz imienia i nazwiska)
+ oczywiście numer rejestracyjny pojazdu użyczonego, tak ?
jak mówiłem to diesel, to nie ma znaczenia ?
+ oczywiście nr rejestr.
Może być nawet na węgiel drzewny... bez znaczenia.
:)
ok wielkie dzięki za pomoc. pozdrawiam mateusz
Witam.
Mam dwa pytania w temacie. W sumie już padły, ale odpowiedzi nie było. Może teraz się uda. Aha, nie jestem VATowcem, jeśli to istotne. 1. Czy koszty z EPP przerzuca się do KPiR koniecznie za pomocą DW? 2. Czytałem jakiś poradnik, w którym była mowa o liczeniu kosztów użytkowania pojazdu w sposób narastający. Czyli: - w październiku z kilometrówki wychodzi mi 300 złotych a faktury za paliwo (wpisywane w EPP w części "poniesione koszty eksploatacji") są na łączną kwotę 500 zł. - w listopadzie z kilometrówki wyszło 250 złotych ale faktury mam tylko na 150 zł. W tej sytuacji w październiku do KPiR wpisuję kwotę 300 złotych (ale zostaje mi 200 złotych "nadwyżki" z faktur). Co z listopadem? Z tego poradnika wynika, że za listopad wpisuję do KPiR 250 złotych (tyle, ile wyszło z kilometrówki), bo mam tę nadwyżkę z poprzedniego miesiąca, więc mogę wpisać całość sumy z kilometrówki, mimo że faktury mam tylko na 150 złotych. Mało tego, nadal zostaje mi 100 złotych nadwyżki z października, więc jeśli w grudniu z kilometrówki wyjdzie mi 300 złotych a faktury będę miał na 100 złotych, mogę wrzucić w koszty 200 złotych (100 z faktur + 100 nadwyżki z października). Tak?
A czy jest z tym jakiś - choćby najmniejszy - problem ??
W przypadku podatku dochodowego, praktycznie wszystko liczy się w sposób narastający
witam
jestem na kpir bez vat i rozliczam autko wg sposobu podanego na 1wszej stronie, jednak niedlugo przechodze na vat... czy cos sie zmieni? jak to bedzie wygladac?
Wpisywane dotychczas do księgi kwoty brutto, zastąpisz kwotami netto (z wyjątkiem paliwa do samochodów osobowych, które nie podlega odliczaniu VAT, wiec dalej wpisuje się brutto)
Mam pytanie do Wielkota:
Mając auto na własny domowy użytek i do tego na użytek firmy (które nie jest jako środek trwały) robię tylko "kilometrówkę". Czy muszę dodatkowo brać za każdym razem faktury za paliwo i za części czy nie mam tego obowiązku bo i tak za każdy kilometr mam stałą stawkę ? Czy US może zażądać ode mnie tych faktur ? pozdrawiam
Przeczytaj dokładnie pierwszy post w tym wątku.
Odliczyć koszty możesz wyłącznie na podstawie faktur (rachunków), a nie na podstawie kilometrówki. Te koszty z faktur nie mogą być tylko większe, niż to wynika z kilometrówki (i tylko po to jest kilometrówka).
Kilometrówkę rozliczasz razem z fakturami, porównujesz kolumny i wpisujesz mniejszą kwotę.
Tak po prostu? Zawsze mniejszą kwotę? Czyli poniższe wyliczenia są nieprawidłowe?
Sprawdź również podobne tematy:
- Ewidencja przebiegu pojazdu i kosztów eksploatacji a gaz
- Zmiana samochodu a Ewidencja Przebiegu Pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu osobowego - KPiR i Ewidencja przebiegu pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu a wielkosc miasta - Ewidencja przebiegu pojazdu...-arkusz openoffice? - Samochód w firmie, ewidencja przebiegu - Koszty Eksploatacji Samochodu - kwalifikacja Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|