|
Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu - strona 3 |
Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
Czy do rozliczania kosztów paliwa istotne jest ile samochód "pali"? Myślałem że za każdym razem jak tankuje to biorę fakturę, spisuje "służbowe kilometry" i to co jest mniejsze to koszt. Natomiast moja księgowa zapytała ile moje auto pali, przeliczyła z kilometrówką i powiedziała że weźmie te faktury żeby w sumie był zakup tylu litrów paliwa żeby na te "służbowe kilometry" wystarczyło. Wiadomo że, samochodem jeżdże też prywatnie ale myślałem że do kosztów moge wliczyć wszystkie faktury do wysokości kwoty wynikającej z sumy przejechanych km x 0,83 zł. Czy teoretyczie ksiegowa ma rację? Bo praktycznie to jak ktoś sprawdzi czy mój samochód pali o 20 - 30 % więcej ( bo o taki rząd wielkości chodzi a nie o jakieś "produkowane faktury" )
Z tego co napisałeś absolutnie nic nie wynika.
A mianowicie nie wynika czy "księgowa", chce zaksięgować więcej czy mniej faktur za paliwo. PS. A jeżeli to jest twój samochód, to nie rozumiem, dlaczego nie chcesz go wprowadzić do ewidencji środków trwałych
mialo byc "...wezmie tylko te faktury...". Czyli nie wszystkie a wylacznie te na ktorych zakupiona ilosc paliwa pozwolilaby na przejechanie tyle ile jest km w miesiecznej kilometrowce. Wiec kilka faktur mi odrzuca.
Samochod nie jest moj, jest uzyczony.
Ja tam bym nie odrzucił... :)) (bo niby dlaczego)
O ile oczywiście mieszczą się w limicie kwotowym. Po to własnie jest ustalany ów limit w zł za km
znasz przepis ktory to reguluje?
Co reguluje?
to o czym mowa w kilku powyzszych postach...
Zapytałem co konkretnie reguluje ?
Ale jezeli odpowiedź brzmi "to o czym mowa w kilku powyzszych postach...", to jestem zmuszony odpowiedzieć, że reguluje to Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Pytanie: Który przepis reguluje jaką kwotę należy wprowadzić do KPiR w związku z eksploatacją samochodu. Czy kwotę z wszystkich faktur za paliwo( oczywiście do wysokości liczby km z kilometrowki x 0,83zl) czy kwote tylko z czesci faktur ( na ktorych ilosc zakupionego paliwa pozwala na przejechanie ilosci km z kilometrowki).
Jak już pisałem wcześniej, nie ma powodu do odrzucania wydatków o ile mieszczą się w limicie km, gdyż w ustawie o pdof. pojęcie "zużycia paliwa" nie występuje, a jeżeli takie pojęcie nie występuje (o czym też pisałem), to jaki konkretnie przepis mam jeszcze przytaczać ??
Równie dobrze mógłbyś prosić o podanie przepisu, który zezwala na zaliczanie wydatków na remonty od samochodów w kolorze czerwonym... Gorzej, gdybyś stwierdził, że jeżeli nie ma przepisu, który zezwala zaliczać ww wydatki od samochodów w kolorze czerwonym, to nie można puszczać w koszty wydatków od czerwonych samochodów. Podobnie jest i ze zużyciem paliwa... (oczywiście wszystko w ramach zdrowego rozsądku)
Mam prośbę, czy ktoś może powiedzieć na poniższym przykładzie, którą kwotę zaliczyć do kosztów?:
miesiąc, kilometrówka, koszty poniesione, do kosztów zaliczam (odpowiednio) I 400 200 200 II 300 150 150 III 400 200 200 IV 100 500 ?(czy mogę zaliczyć 500 zł uwzględniając nadwyżkę kilometrówki z poprzednich miesięcy?wysoki koszt jest związany np. z zakupem nowych opon) V 200 50 50 bo już się pogubiłam:( mam jeszcze pytanie czy jest jakieś rozporządzenie,które reguluje zasady prowadzenia ewidencji przebiegu pojazdu i kosztów eksploatacji samochodu?
Z tego co ja wiem (mogę być w błędzie) na koniec miesiąca w KPiR wpisuje się kwotę niższą z tych dwóch co podałeś (kilometrówka vs faktury). Koniec i kropka. Nic nie przechodzi na następny miesiąc.
Zatem jak: a) z kilometrów wychodzi 100zł, a faktury masz na 300 - wpisujesz jako kup 100. b) z kilometrów wychodzi 300zł, a faktury masz na 100 - wpisujesz jako kup 100. Oczywiście zawsze możesz więcej zawodowo pojeździć, aby kilometrówka bardziej zbliżyła się do kwoty z faktur. Czytaj forum i uzywaj szukajki! biznesforum pl/prywatny-samochod-a-firma-vt7734 html
Dzięki, też tak myślałam, ale na stronie "serwis głównego księgowego" z przykładu wynika, że mogę niewykorzystany wydatek rozliczyć w kolejnych miesiącach, do limitu kilometrówki. Co zatem zrobić?:(
Oczywiście, że możesz wliczyć.
Podobnie jak podatki, także limity na koszty pojazdu, liczone są narastająco od początku roku.
Dobrze wiedzieć - ja bym nie wliczał!
I pytanie odwrotne się pojawia - z kilometrów wychodzi np. 300zł, a wydatki wg rachunków/faktur to 50zł. W KPiR wpisuję 100zł na koniec miesiąca. Czy w kolejnym miesiącu te kilometry mogę dopisać jak pojawią się nowe wydatki na pojazd? (rozpocząłem działalność, pojazd zatankowany do pełna, świeżo po przeglądzie etc., dodatkowo to skuter - więc po błocie śniegowym nie jeżdżę zbyt wiele i kosztów nie będzie w tym miesiącu, ale jakieś kilometry już zrobiłem).
Sprawdź również podobne tematy:
- Ewidencja przebiegu pojazdu i kosztów eksploatacji a gaz
- Zmiana samochodu a Ewidencja Przebiegu Pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu osobowego - KPiR i Ewidencja przebiegu pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu a wielkosc miasta - Ewidencja przebiegu pojazdu...-arkusz openoffice? - Samochód w firmie, ewidencja przebiegu - Koszty Eksploatacji Samochodu - kwalifikacja Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|