przecież napisałem, że liczy się narastająco (podobnie jak podatki).
I co tu jeszcze wyjaśniać....
|
Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu - strona 4 |
Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
przecież napisałem, że liczy się narastająco (podobnie jak podatki).
I co tu jeszcze wyjaśniać....
Dzięki za informację :)
Witam mam pytanie
Używając prywatne auto ciężarowe partner, kangoo trzeba prowadzić ewidencję przebiegu ??
Było milion razy. Jak jest prywatne - to tak. Jak jest prywatne, ale wciągnięte do EŚT - wszystkie koszty są kosztami i nie trzeba ewidencji przebiegu.
Witam
Wiem że koszty z EPPiKES traktuje się w ujęciu rocznym, jak w takim razie wypełniać rubryki "z przeniesienia" na dole formularza? Przepraszam za być może banalne pytanie ale robię to pierwszy raz a nigdzie nie znalazłem przykładu z wypełnionymi tymi polami... Dla lepszego zrozumienia proszę o wyjaśnienie na przytoczonym już przez użytkownika iwetkos przykładzie: miesiąc____km___koszt__________do kosztów zaliczam I_________400____200___________200 II_________300___150___________150 III________400____200___________200 IV________100____500___________100 V_________200____50____________50 Czy to powinno wyglądać następująco? : miesiąc___km__km z przeniesienia__suma__koszt__koszt z przeniesienia__suma______do kosztów zaliczam I ________400________x___________400____200_________x____________200_______200 II________300_______200__________500____150_________x____________150_______150 III _______400_______350__________750____200_________x____________200_______200 IV _______100_______550__________650____ 500_________x____________500_______500 V ________200_______150_________350____ 50 _________x_____________50 _______50 i na następny miesiąc przenoszę 300zł ? Jesli tak to jak wpisywać same kilometry do przeniesienia? Z powrotem przeliczać przez współczynnik?[code][/code]
już wszystko jasne.... skoro nikt nie odpowiedział to ja napiszę dla potomnych
Pole "z przeniesienia" ma prozaiczne zastosowanie - jeśli nie zmieścimy się w danym miesiącu na jednej stronie to kontynuujemy na drugiej a wartości z poprzedniej uwzględniamy właśnie w polu "z przeniesienia".
Rozpoczynam prowadzenie EPPiKES. Czy w polu 2 mogę wpisać datę wcześniejszą niż data w polu "c"? (czyli czy można wcześniej odbyć podróż służbową, póżniej zakupić paliwo).
Matematycznie - przejechałam 36km, pomnożone przez 0,8358 daje 30,0888. W polu 7 wpisuję 30,08 czy 30,09? (czyli stosuję zaokrąglenie czy nie). Pozdrawiam
Podłącze się pod temat...
Przeglądałem forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi. Takie pytanie: załóżmy mam firmę, rozliczam się na podstawie książki ewidencji przychodów i rozchodów. Mam też samochód prywatny, który wykorzystuje w pracy np. do dojazdów do klientów. To poźniej niższą kwote ktora mi wyszłą z Ewidencji przebiegu pokjazdu wpisuje w koszta w Kpir? Dla Was to możne dziwne pytanie ale ja dopiero zaczynam :)
A czytałeś pierwszy post w tym wątku ???
Witam
jestem początkującą księgową męża:) i mam pytanie: czy można wpisywać w epp trasę z domu do miejsca pracy- tu warsztat.??? Gdzieś czytałam, że można, w innym miejscu, że nie. jak to jest??? aha. i drugie pytanie: wpisuję do epp fakturę za paliwo wartość brutto i ta faktura jest podczepiona pod epp a co z fakturą np. za części albo naprawe??? ją wpisuję do epp jako wartość netto i co dalej z nią robię???
To co z każdym innym dowodem księgowym...
Przechowujesz 5 lat.
ok, ale w koszty jej nie wrzucam???
Witam Wszystkich.
Również zaczynam prowadzić księgowość firmy, a ewidencja przebiegu pojazdu i kosztów eksploatacji samochodu przysparza mi mnóstwa problemów, w związku z czym również mam kilka pytań. A więc tak, póki co moja ww ewidencja zawiera rozliczenie za jeden miesiąc. W kosztach eksploatacji samochodu mam dwie faktury za zakup paliwa wpisane brutto. No i właściwie nie wiem, co dalej. Mam podsumować obie faktury brutto w tej ewidencji i wpisać je za pomocą dowodu wewnętrznego do księgi przychodów i rozchodów, w kolumnie 14, tak? Czyli nie wpisuję każdej faktury osobno numerując ją wg kolejności w księdze przychodów i rozchodów, znaczy faktury te w ogóle nie mają swoich numerków z księgi przychodów i rozchodów, tylko stanowią załącznik do dowodu wewnętrznego, dobrze rozumiem? I ostatnia sprawa, faktur tych również nie uwzględniam w ewidencji vat nabycia towarów i usług, ponieważ nie można odliczać od nich vat'u, zgadza się? Przepraszam za przydługawy post i serdecznie dziękuję za pomoc.
osoba zatrudniona na umowę zlecenie korzystała do jazd służbowych z prywatnego samochodu. Faktury na paliwo wystawione na firmę.
Jak rozliczyć te wydatki? Czy mozna poprzez kilometrówkę?
Witam.
Mam zamiar otworzyć wlasną DG. Kiedy najlepiej i gdzie trzeba zgłosić auto do ewidencji srodków trwałych? Chodzi mi o to w jakim etapie zakaldania firmy i którym urzędzie?
Sprawdź również podobne tematy:
- Ewidencja przebiegu pojazdu i kosztów eksploatacji a gaz
- Zmiana samochodu a Ewidencja Przebiegu Pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu osobowego - KPiR i Ewidencja przebiegu pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu a wielkosc miasta - Ewidencja przebiegu pojazdu...-arkusz openoffice? - Samochód w firmie, ewidencja przebiegu - Koszty Eksploatacji Samochodu - kwalifikacja Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|