Na dowolnym etapie, według własnego uznania...
W żadnym urzędzie -> robisz to wpisując (długopisem, pisakiem, ew z klawiatury komputera) pojazd do Ewidencji ST.
Ot i cała filozofia. :)))
|
Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu - strona 5 |
Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
Na dowolnym etapie, według własnego uznania...
W żadnym urzędzie -> robisz to wpisując (długopisem, pisakiem, ew z klawiatury komputera) pojazd do Ewidencji ST. Ot i cała filozofia. :)))
A jak zakładam dzialalność sprzedaż i montaż automatyki do bram,bram,ogrodzeń, to taka dzialalność to jakies tam usługoi budowlane. Czy mogę do tego podpiąć takie usługi jak remonty mieszkań,budowe domów,itp. oraz cąłkiem inną dziedzinę jak sprzedaż sprzętu car audio itp.???? Jaki podatek najlepiej płacić jeśli w początkowych miesiącach mogę mieć małe zyski a dużo wydatków na zakup narzędzi itp. Czy opłaca się od razu być podatnikiem vat czy przyspoży mi to większe koszty? Czy w Gminie lub Urzędzie Pracy uszyskam na takie tematy odpowiedzi ? Pytam bo jest sezon martwy na bramy a chciałbym jak wszyscy zarabiać a nie stać z założonymi rękami. Pozdrawiam.
Moje pytanie
Firma jest zarejestrowana 30 km od Wrocławia. Wynajmuję mieszkanie we Wrocławiu. Jak rozpisuje kilometry to wyjazd piszę z miejscowości gdzie jest siedziba firmy czy z Wrocławia. W razie "W" musze jakoś skarbówce udowadniać, gdzie faktycznie mieszkam ? Zameldowania nie mam, mam tylko umowe wynajmu mieszkania.
Firmę mam zarejsetrowana 30 km od Wroclawia. Wynajmuje mieszkanie we Wrocławiu. Jak rozpisuję ewidencję to wpisuję wyjazd - siedziba firmy czy Wrocław ? Pytam bo tankowania mam najczęściej we Wrocławiu. Zameldowania nie mam, mam tylko umowę wynajmu mieszkania.
Czy przed przekazaniem prywatnego, używanego samochodu osobowego do użytkowania w firmie i wpisaniu go w ewidencję środków trwałych zwracamy się do Urzędu Skarbowego celem określenia wartości samochodu czy wpisujemy w dokumencie przekazania wartość np. giełdową?
Wszędzie, gdzie tylko coś pisze na temat kilometrówki, mowa jest o limitach przejazdów lokalnych. Czy limit ten dotyczy też właściciela firmy i prywatnego samochodu rozliczanego w/w sposób?
WItam zakupilem ostatnio samochod osobowy na pol z ojcem.Chcialbym go wrzucic w srodki trwale ale moge wrzucic tylko polowe kwoty zakupu. Czy pozniej przy ewentualnych zakupach czesci tez tylko moge wrzucac polowe kwoty z faktury w koszty? Co sie bardziej oplaca prowadzic ewidencje przebiegu czy wrzucic samochod w srodki trwale. ?
Możesz wrzucic całość, o ile ojciec napisze oświadczenie, że udostępnia ci ów samochód do wyłącznego użytkowania na potrzeby prowadzonej przez ciebie DG.
Wielkot dziekuje za odpowiedz, jak ojciec mi napisze to oswiadczenie to moge wrzucic tez koszt zakupu samochodu czy tylko faktury na czesci i paliwo?
Czy jeżeli pojazdu nei mam wpisanego do ŚT to wtedy wpisuję tylko kilumetrówkę? Po prawej stronie nic nie wpisuję? Dobrze zrozumiałem?
Czy to ja wybieram że pojazd będzie w ŚT czy nie? jakie są warunki,plusy i minusy tego że pojazd jest w ŚT? Zakładam firmę w sierpniu a pojazd mam już od 3lat.Jego wartość jest bardzo niska. Ok 2000zł(ma 22lata).
Witam
Mam kilka pytań - czy użytkownik Wielkot mógłby udzielić mi odpowiedzi ? lub ktoś inny.. Działalność gospodarczą rozpocząłem 1.09.2009r. użytkowałem auto(Nissan) mojej mamy na podstawie umowy użyczenia i oprócz dojazdów do klientów szukałem dla siebie auta, jeździłem kilka razy do Krakowa i nawet 2x do Warszawy to nawet 450 km od miejsca gdzie mieszkam i prowadzę działalność (dzisiaj trudno znaleźć auto używane w dobrym stanie) w sumie przez ponad 2 tygodnie wydałem na paliwo ok 500 zł by w końcu znaleźć i kopić odpowiedni samochód. Posługiwałem się nim do około 4.10.2009, a później już swoim samochodem(Seat) i na niego brałem faktury za paliwo i wymianę części. 1. Czy te wyjazdy i koszty z tym związane mogę zaliczyć do kosztów użytkowania pojazdu ? Jeśli tak to czy mogę normalnie wpisać w rubryce cel podróży np. "Wyjazd w celu zakupu auta dla firmy" 2. Czy mam założyć drugą książkę EPPiKES dla mojego nowego auta(Seata) jeżeli tego poprzedniego nie użytkuję i nie będę już użytkował? 3. Jeżeli np. kupuje żarówki do auta w np. Supermarkecie i biorę fakturę to czy na niej też musi byc nr. rejestracyjny auta bym mógł ten wydatek normalnie zaliczyć do kosztów eksploatacji pojazdu ? Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam
1. TAK
2. Możesz wprowadzić własny samochód do EST, wówczas wszystkie wydatki wpisujesz bezpośrednio w koszty 3. Nr rejestracyjny jest wymagany tylko przy paliwie.
kontynuując ... a jeśli nie chcę wciągnąć go do EST (gdyż obecnie jest to dla mnie mniej korzystne) to wszystkie koszty związane z użytkowaniem wpisuję do tej "kilometrówki" i tak czy inaczej wszystkie rzeczywiste wydatki wrzucam w koszty.
Jedyna różnica to taka że mam trochę papierkowej roboty >>> czy dobrze to rozumie i ad. pkt. 2 >>> czy więc mam założyć drugą indywidualną EPPiKES ? wydaje mi się że tak...ale dla pewności możesz potwierdzić ? Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam :)
Nie wszystkie wydatki. Tylko te do wysokości limitu wynikającej z kilometrówki.
PS. Z ciekawości zapytam. W jakiej sytuacji wrzucenie do EST może być "mniej korzystne" ??
no tak....ale ja mam auto na gaz więc jeśli normalnie jeżdżę i jeśli nie będzie nieoczekiwanych większych wydatków np. remont za 3-5 tyś zł, to wszystkie realne wydatki będę mógł wrzucić w koszty.
Kiedy ? W tedy kiedy kupujesz samochód ze środków z dotacji unijnej - wrzucając auto w EST nie mam możliwości amortyzacji tej kwoty która została pozyskana przez dotację - w moim przypadku jest to prawie 100% bo z własnej kieszeni dorzuciłem 400 zł. Tylko mniej papierków - co było by wygodne...ale w monecie sprzedaży auta muszę wykazać za jaka kwotę go sprzedałem i też tej części nie mogę amortyzować( chyba na 100% tak jest) również przy zakupie kolejnego auta. A tak po roku czasu mogę sprzedać to auto i kupić inne,a w tedy wrzucić go do EST i w całości sobie go amortyzować - w ten sposób w pewnym czasie jestem o jakieś 10-12 tyś zł do przodu.
Sprawdź również podobne tematy:
- Ewidencja przebiegu pojazdu i kosztów eksploatacji a gaz
- Zmiana samochodu a Ewidencja Przebiegu Pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu osobowego - KPiR i Ewidencja przebiegu pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu a wielkosc miasta - Ewidencja przebiegu pojazdu...-arkusz openoffice? - Samochód w firmie, ewidencja przebiegu - Koszty Eksploatacji Samochodu - kwalifikacja Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|