|
Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu - strona 6 |
Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
jaki jest przelicznik jeśli to auto na gaz???
Taki sam.
dziękuję
Witam mam pytanie.
Zatankowałem auto i mam fakture na kwote 84zl czyli rozpisuje kilometry na takiej zasadzie przejechalem trase z punktu x do y o odległości 100km x (stawka za km)0,84 =84 zl, czy przyjmuje ile pali moje auto bo wiadomo posiadajac auto 1,2 na 100km spale jakies 7 litrów paliwa co daje 7 x4,3=30,1zl na 100km a nie 84zl. Jak mam to robić pomożnie prosze bo nie wiem???
Oplaca sie sprowadzic auto bezposrenio na firme zaplacic i odliczy VAT czy na os fiz i wciagnac do firmy ?
Co to ma byc? Pierwszy raz o takiej Ksiazce Słysze? Ale ta Polska to chory kraj;/
Znacie jakiś dobry program do takiej ewidencji pojazdu zamiast tej papierowej książeczki, może być darmowy lub płatny?
Program, a do czego???
Istotą tejże ewidencji jest to, że ma być ona WYPEŁNIANA. Zamiast programu, wystarczy arkusz w excelu, którego wykonanie nie zajmuje dłużej niż 10-15 minut, co wcale nie zwalnia z wklepywania rzeczywistych przejazdów.
a co mam wpisywać w rubryce "Opis trasy" jeżeli głównie jeżdżę po mieście? ulice czy co? wyjazd do celu i powrót można ująć w jednej rubryce czy można do dwóch rozpisać? jak to ma wyglądać?
No własnie ulice.
Skąd, dokąd i po co.
Mam pytanie i szczególnie liczę na Wielkota, bo jego porady są takie rzeczowe.
W epp wpisywałam do tej pory brutto wszystkich faktur (paliwo, jak i koszty ekspl), ale wpadł mi artykuł ze strony podatki.pl i tam jest napisane o brutto za paliwo, a netto za pozostałe - temat dotyczy oczywiście auta nie wciągniętego w ewid. Jak zatem należy robić i czy odlicza się vat ?
Witam, mam prośbę głównie do Wielkota. Bardzo proszę o odpowiedź na pytanie jakie zadała Ktosia 24 kwietnia 2009r. Przeczytałam umieszczone tutaj posty i nie zanalazłam odpowiedzi, która bardzo mnie interesuje. Z góry serdecznie dziekuję!
Janiu,
1) Zliczasz f-ry brutto za paliwo oraz f-ry netto za pozostałe koszty używania auta (płyny, części, ubezpieczenie) 2) zliczasz koszt używania auta, czyli mnożysz przejechaną ilość km x stawkę 0,8358 - wynik jest tzw LIMITEM, do którego możesz odliczyć koszty ( czyli faktury) 3) porównujesz kwoty i jeżeli: a) limit jest wyższy niż suma faktur to do dowodu wewnętrznego wpiszesz tę kwotę, czyli sumę faktur b) limit jest niższy, to do DW wpisujesz tylko kwotę limitu, czyli iloczyn km x stawka 3) wystawiasz Dowód Wewnętrzny, na którym jest tylko kwota, a poszczególne fakturki podpinasz 4) wpisujesz go do KPiR Pozdrawiam
Anglona, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Pozdrawiam
czy może ktoś podpowiedzieć jak rozpisać odcinki rzędu od 5km do 10km kilka razy dziennie? można to jakoś uprościć w jakiś sposób bo jak zacznę tak rozpisywać to kilkanaście kartek będzie w miesiącu :/
Sprawdź również podobne tematy:
- Ewidencja przebiegu pojazdu i kosztów eksploatacji a gaz
- Zmiana samochodu a Ewidencja Przebiegu Pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu osobowego - KPiR i Ewidencja przebiegu pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu a wielkosc miasta - Ewidencja przebiegu pojazdu...-arkusz openoffice? - Samochód w firmie, ewidencja przebiegu - Koszty Eksploatacji Samochodu - kwalifikacja Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|