|
Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu - strona 7 |
Ewidencja Przebiegu Pojazdu i Kosztów Eksploatacji Samochodu
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
Noooo będzie...
nooo wiem... :)
jakaś rada z Twojej strony? jak to sensownie zrobić? i co wpisać w cel wyjazdu jak np. jadę do biura rachunkowego lub banku? spotkanie biznesowe?
podpowie mi ktoś odnośnie tego co napisałem wyżej?
a czy w ewidencji przebiegu pojazdu powinna znajdować się informacja na temat aktualnego stanu licznika samochodu?
Mam jedno pytanie bo czytałem kiedyś o tym ale nie pamiętam.Nie mam jeszcze działalności gospodarczej ale mam okazje kupić samochód.Sprawa jest w tym,że chcialbym pozniej odliczyc VAT od niego jak juz zaloze działalność.Czy moze kupic wczesniej samochod jak jeszcze nie ma DG ???a dopiero pozniej odliczyc ten VAT? I jakie to auto musi spelniac wymogi......chodzi tu czy musi byc homologacja itp.......prosze o pomoc
Witam,
zamierzam kupić ową książeczkę lecz mam mały problem-znalazłem te książki na allegro ale nie wiem którą wybrać...która będzie odpowiednia dla mnie?Prowadzę 1-os DG,KPiR,auto nie jest w środkach trwałych: k6 czy k17? Czym one się różnią(widzę,że tabelkami)?która będzie dla mnie odpowiednia? Pozdrawiam
Witam,
z gory przepraszm za trywialnosc pytania gdyz nie sledzilam watku od poczatku. prowadze jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza (doradztwo, PR, marketing) jestem VAYowcem, (FA za paliwo- odliczam tylko podatek dochodowy, VAT nie) auto nie ma homologacji ciezarowej, mam samochod w leasingu, pytanie: czy powinienem prowadzic ksiazke?
Witam, to mój pierwszy post na forum :)
Bardzo proszę o pomoc. Mąż założył DG. Jeździ samochodem, które jest zarejestrowany tylko i wyłącznie na mnie. Samochód wykorzystuje do celów prywatnych i służbowych. Co powinniśmy zrobić? 1. Czy trzeba sporządzić umowę użyczenia? 2. Sądzę, że powinniśmy prowadzić ewidencję przebiegu pojazdu i rozliczać kilometry. Czy to oznacza, że np wyjeżdżając z domu na spotkanie biznesowe z punktu A do punktu B trzeba dokładnie wiedzieć ile kilometrów się przejechało? 3. Co się bardziej opłaca? Prowadzić ww ewidencję czy przerejestrować samochód na niego i zamortyzować? Z góry dziękuję za odpowiedź
1. Nic nie musicie robić.
2. Nie trzeba samochodu przerejestrowywać (dowód rejestracyjny nie jest dowodem własności) 3. Można wprowadzić samochód do EST i amortyzować 4. Nie trzeba prowadzić książki przebiegu. To wszystko, o ile nie macie wyłączonej wspólności małżeńskiej ustawowej.
Bardzo dziękuję. A nie będzie problemu, że w firmie męża jest amortyzowany samochód żony? A tak naprawdę co się bardziej opłaca? EST czy EPP? Jeździmy sporo, faktury są, ale raczej prywatnie. Samochód raczej się nie psuje, części też sporadycznie kupujemy (przynajmniej na razie).
Witam
Chciałbym zacząć wykorzystywać mój prywatny samochód do prowadzenia działalności gospodarczej (wyjazdy biznesowe do klienta) jednak pojawiła się jedna wątpliwość. Wedle ustawy samochód osobowy powinien mieć max 500kg ładowności. Nie wiem jak ustalić ładowność mojego samochodu gdyż w dowodzie rejestracyjnym nie ma takiej informacji. Jest to samochód terenowy Land Rover Discovery bez homologacji, masa własna 1955kg, 5 miejsc, bez kratki. Czy nie wystarczy ze w dowodzie pisze rodzaj pojazdu : "samochód osobowy" ? Pozdrawiam
taką ksiażkę można prowadzić samemu jak się ma mało samochodów w firmie. Jak ja prowadzę firmę gdzie mam ich znaczącą ilość to zdecydowanie lepiej i wygodniej jest wynając do tego biuro rachunkowe. Ja mieszkam w warszawie i korzystam ckd hetman w zakresie ewidencjonowania i optymalizacji przejazdów i czasu pracy kierowców. pzdr
Jak wprowadzać VAT za zakup części samochodowych do ewidencji zakupów VAT- wprowadzać kolejno faktury czy jak?
w przypadku KPiR wystawim DW na wszystkie koszty (brutto paliwa + netto zakup części itp) do wysokości limitu z EPP. Czy w przypadku ewidencji zakupów Vat też to robię jednym dokumentem czy wpisuje wszystkie faktury po koleji?
Witam,
przeczytałem cały wątek lecz mam jeszcze pytania i prosiłbym o pomoc i to najlepiej Wielkota :) Mam samochód warty jakieś 7000-8000 zł, jestem wpisany jako współwłaściciel - ale głównym właścicielem jest mój ojciec.. Chyba takiego samochodu nie mogę wpisać do środków trwałych? Bo ojciec jest głównym właścicielem - ubezpieczenie jest na jego zniżkach itp... Chyba, że się myle? Zdecyduję się prawdopodobnie na kilometrówkę, Proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumiem sprawę.. ojciec wypełni dla mnie użyczenie tego samochodu do dział gosp. - od takiego użyczenia nic nie będę płacił ? Zbieram fakturki fakturki za paliwo, naprawy etc. na dane firmy mnożę przez ilość km (przy czym nie może to przekroczyć określonej stawki ~ 0,83 zł / km ) i księgowość będzie prowadzić biuro rachunkowe.. czyli im przekazuję tylko ilość przejechanych km i poniesione koszty i oni ksiegują to w KPiR czy faktury im też przekazuje czy ten cały druk ewidencji pojazdu też ? Jak to wygląda ? Czy np. druk ewidencji przebiegu pojazdu trzymam tylko na wypadek kontroli ? Proszę o wyjaśnienie..
Możesz wpisać taki pojazd do EST i nie musisz prowadzić kilometrówki.
Jako wartość początkową do amortyzacji wpisujesz taki procent ceny nabycia w jakim procencie jest twój udział we współwłasności. W przypadku braku podania procentowego udziału w umowie zakupu pojazdu, przyjmuje się że współwłaściciele posiadają po 50 % udziału. O ile twój tato napisze oświadczenie iż nie korzysta z danego pojazdu, a jedynym użytkownikiem jesteś ty, wówczas możesz zaliczać do kosztów całość kosztów eksploatacji.
Bardzo dobra podpowiedź - dzięki wielkie - tak też będziemy musieli zrobić :)
Sprawdź również podobne tematy:
- Ewidencja przebiegu pojazdu i kosztów eksploatacji a gaz
- Zmiana samochodu a Ewidencja Przebiegu Pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu osobowego - KPiR i Ewidencja przebiegu pojazdu - Ewidencja przebiegu pojazdu a wielkosc miasta - Ewidencja przebiegu pojazdu...-arkusz openoffice? - Samochód w firmie, ewidencja przebiegu - Koszty Eksploatacji Samochodu - kwalifikacja Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|