|
Fabryka, produkcja kostki brukowej |
Fabryka, produkcja kostki brukowej
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czesc wszystkim. Moj pomysl to produkcja kostki brukowej. Mam duza dzialke gdzie bym zrobil fabryke. planuje kupic stol wibracyjny za 1,5 tys. betoniarke mam,formy kupie za 2 tys.wozek moge kupic bez UDT za 1 tys.chce produkowac 25 palet na miesiac.jak wszystko sprzedam to dochod bede mial ok 6250 zeta.Cene bede miec ok 100 zl nizsza za palete od konkurencji. problem mam z aprobata technologiczna.to droga sprawa.czy ona jest mi niezbedna?jest popyt na kostke? nie wiem jaka robic.zwykly behaton a moze lepiej jakies nietypowe. moj drugi pomysl to produkcha ogrodzen betonowych. w necie patrzylem i niektore sa b fajne,a jedno przeslo kosztuje do 780 zeta. ile kosztuja formy do ogrodzen? moim atutem bedzie cena.
ktoś mi już pisał o tym temacie i wspomniałem właśnie o produkcji ogrodzeń ale mam jeszcze jeden pomysl betonowa kratka cieszy się ostatnio powodzeniem, wszystkie formy są z żywicy ile by nie kosztowały to się opłaca
Witam,Pana nazywam sie Krzysztof.Chcialbym zaczac robic podobny biznes.Mam wiele pomysłów(nie tylko kostka).Obecnie przebywam z żoną w Irlandii Północnej ale w przyszłym roku planujemy powrót już na stałe.Teraz w lipcu kupie sporo form,wezme również wiele pomysłów i projektów form z Irlandii.Są przepiękne a w Polsce dopiero to wchodzi do domków prywatnych.Całą technologie mam w głowie postaram sie aby te formy zrobił mi jakiś spawacz lub może ślusarz.Pochodze ze Śląska okolice Jastrzębia Zdroju poszukuje uczciwego i pewnego wspólnika z okolic Jastrzębia,Rybnika,Cieszyna czy Katowic ktory tak jak ja chcialby robic cos fajnego a przy okazji miec zysk.Obliczylem sobie, ze na rozkręcenie interesu potrzeba około 30 000 zł. lub mniej ,napewno nie więcej jak Pan mysli.Interesuje mnie skad Pan jest -jesli z moich okolic-moze nawiazalibysmy jakis kontakt?Pozdrawiam Krzystof.
Wiatm panie Krzysztofie. Ja także pochodze ze śląska, a dokladniej mieszkam niedaleko Żywca. Mnie interesuje jak ta nasza wspolpraca ma wygladac? Jaką technologią chce pan wykonywac kostke. Ile palet chce pan produkowac na miesiać? Ma pan moze jakis biznesplan? Niech pan pisze na gg nr. 11621453. Serdecznie pozdrawiam.
Witam
Ja też mieszkam niedaleko Śląska (Olkusz) i przez 3 lata pracowałem w betoniarni przy produkcji ogrodzeń betonowych. Jeśli macie jakieś pytania to proszę na priv chętnie pomogę;) Odnośnie cen form jak tu ktoś wcześniej pytał: ok 600 zł za sztukę (ale to zależy skąd i jaka forma) Pozdrawiam;)
Niestety, to nie takie proste, stoł wibracyjny sie nie nadaje taka kostka pęka. Potrzebna jest wibroprasa, az to koszt min 30 tys jesli do czegos ma sie nadawać. Jesli sprzedaz komus kostkę ze stołu wibracyjnego szybko otrzymasz zwrot reklamacyjny ( moze nawet egzemplarz przez okno). Szacynkowo kostka tylko ze stołu jest 1/3 słabasza konstrukcyjnie.
Panowie, kostką ze stołu wibracyjnego to mozecie sobie co najwyżej własne podwórko wyłożyć, albo lepiej tesciowej, to może po zimie sie na nim przewróci...a raczej na pewno.
Jeżeli chcecie ją sprzedawać, to pomijając wydajność takiej produkcji, to po pierwszych przymrozkach, będziecie mieć więcej spraw o odszkodowanie niż klientów. kostka brukowa to nie jest kawałek betonu, poczytajcie troche o technologii betonu, o jego właściwościach, dla przykładu czy zdajęcie sobie sprawę jakie ma znaczenie wilgotność betonu na jego wytrzymałość...? Zamierzacie odmierzać wodę "na oko", co najwyżej w przypływach dokładności na wiaderka? To juz nie są czasy produkcji w stodole. Prawda jest taka, że na tej produkcji można zarobic, ale potrzebne są duże nakłady finansowe, wiedza, i najlepiej do tego jeszcze doswiadczenie. A przede wszystkim profesjonalne i PRZEMYŚLANE podejście. Pozdrawiam
A moge wiedzieć skąd to wszystko wiecie? Z doswiadczenia? Produkowaliscie kiedys kostke? Cos mi sie wydaje,ze jestescie z tych sfrustrowanych ludzi co uwazaja zeby robic palety to trzeba kupic maszyne za 1 mln euro. Ludzie ja mam przed domem podworko wylozone kostka,ktora byla tak robiona,ze mieszanke betonowa ubijalo sie pierwsze kielnia a potem stalowym pretem. Bylo to 8 lat temu, a kostka nadal jetst w b dobrym stanie.W 90 procentach przypadkow kostka pęka bo zostala zle zalozona. W ogole co ma woda do wytrzymalosci betonu, nie trzeba jej dobrze odmierzac. Mieszanka musi miec odpowiednia konsystencje,ani za rzadka,ani za sucha. Jestem technikiem budownictwa i w pierwszej klasie uczyli,ze woda nie ma wplywu na beton. Woda ma wplyw na dlugosc wiazania. W ogole nie zamierzam sprzedawac kostki 2 dni po jej wyrobieniu. Beton dopiero po 28 dniach nabiera 100 procent wytrzymalosci.
Panowie jek sie chce zniechęcić to ok ale jakbyście zobaczyli jak sie to robi w Irlandii w jak prymitywny sposób to byście nie uwierzyli,wszystko robimy na stole wibracyjnym.Np co powiecie o tzw. flagach (coś jak płytki do ogrodu lub na chodnik)są różne rozmiary od 60 cm. na 60 cm. do mniejszych 30 na 30 cm. a grubość 4 do 6 cm.Sprzedajemy to czasami na 2-gi dzień, czapy na słópki czapy na mórki przepiękne .mam w głowie z 50 różnych produktów i kolorów.Wiecie jak ludzie w Irlandi zaczynają lub zaczynali.Jak mój szef który ma teraz 60 lat ? zaczynał 28 lat temu jak tu była bieda,zaczynał od flag i nawet dachu nad głową nie miał tylko kawałek swojego pola a w tym kraju tylko leje i leje 5 razy dziennie.Odszkodowania w Wielkiej Brytani są straszne,czasami jest tak że sie coś zrobi i klient to przywiezie spowrotem i chce pieniędzy ale częściej inny towar bo ten nam wyszedł poprostu źle i co ? i nikt z tego powodu chaji nie robi.Kolega pracował na produkcji palet i jego szef zaczynał w garażu robiąc wszystko sam.
Absolutnie sie z tym zgadzam. Ile ludzi dorobili sie fortun zaczynajac od zera? Nie trzeba miec miliona na start firmy. Chce zalozyc firme najmniejszym kosztem. Na początku nieduża produkcja. Jak towar pojdzie to sie ja systematycznie bedzie zwiekszac. Będę miał super niskie ceny, a o jakosc będe dbał. To bedzie moj atut.
Login BETON to chyba nie bez powodu.... prosisz o rady, a potem rzucasz sie jak wsza na grzebieniu. Co do ogrodzen to sie zgodze tu wystarczy stół wibracyjny, kilkadziesiat stołow na pojedyncze panele, i trochę rownej jak blat stołu posadzki na słupki przęsłowe.
Tylko do takiej produkcji potrzeba 3-4 ludzi, jeden panel z ogrodzenia to (zaleznie od modelu) to od 30 do 50 kg, a przewaznie przesło składa sie z 4-5 do tego 2 słupki - 90 kg szt. To calkiem intratne zajecie, wszystko psują tylko ceny drutu na zbrojenie no chyba ze napiszesz ze masz takie juz 10 lat i jest bez zbrojenia. Co do certyfikatu jakosci betonu, to najlepiej wez taką kostkę ze stołu i oddaj do eksprtyzy zobacz jaki bedzie wynik spoistosci i im tłumacz ze 10 lat.....
trzech czterech ludzi ??? wierz mi dwoje chętnych i pełnych entuzjazmu ludzi wystarczy.Irlandczycy i Anglicy mają nietypowe budownictwo np ciężkie betonowe parapety w każdym domu bez wyjątku ( a co śmieszne domy drewniane i z płyty kartonowej bo w niej wierciłem szokkk ) i razem z moim kolegą dźwigaliśmy taki parapet 2.60 metra ważący minimum 180 kg. i przenieśliśmy go z jeden metr na widłowiec ale co dziennie sie tak nie dźwiga.Wielu ma firmy i prowadzi je samemu ,jeden robi piękne kominki i co ??? , ludzie technika jak sie robi i jak sie dźwiga też obowiązuje trzeba myśleć.Dla mnie najważniejsze są chęci,uczciwość oraz zdobycie klienta(z tym raczej by niebyło problemu)
No nie zgodzę się z Tobą! Ja przez 3 lata robiłem ogrodzenia betonowe razem z kolegą we dwójkę! Pełna forma z zaprawą waży ok 60 kg, czyli na "łebka" wychodzi po 30 kg. No i każdą płytę, czy słupek robisz oddzielnie, więc nie ma co zliczać i sumować wagi poszczególnych elementów;) Dwóch ludzi w zupełności wystarczy! Pozdro
jakby co - mam na sprzedaż nowe formy do produkcji kostki ;)
po ile masz te formy? jakie? jak kupie 1000szt dostane jakis rabat?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Fabryka, produkcja kostki brukowej": - fabryka kostki brukowej - Produkcja kostki brukowej - Produkcja kostki brukowej - Produkcja Maszyn do kostki brukowej. - Produkcja kostki brukowej, styropianu lub okien
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
|
|