|
Faktura-co wazniejsze: data przelewu czy data zaksiegowania? |
Faktura-co wazniejsze: data przelewu czy data zaksiegowania?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Jestem mlodym przedsiebiorca, wiec wszelkie sprawy podatkowe to dla mnie nowosc. 31 grudnia dokonalam elektronicznego przelewu i z ta data mam tez potwierdzenie z banku, ze przelew zostal zrealizowany. Niestety problem w tym, ze sprzedawca zaksiegowal wplate dopiero 3 stycznia i odmawia wystawienia faktury z data 31.12. Kto ma racje? Jesli jednak sprzedawca to czy jest mozliwosc aby jakos odliczyc ta moja fakture? Jest do dosc wysoka kwota i zalezy mi na tym aby jakos rozwiazac ta sprawe.
a na jakiej podstawie wiedział ktos ile ma byc zapłacone ?
na gębe się umawialiscie ? a gdyby koleś był na urlopie i zaksiegował dopiero w lutym ? podstawą do płatnosci jest chyba faktura z napisem ,,płatność przelewem w ciagu ..... dni " fakture ksieguje sie w momencie otrzymania masz w papierach : data wystawienia i data otrzymania ( w vacie ) data przelewu nie ma znaczenia , bo nawet jak towar nie jest zapłacony to i tak trzeba go wyksiegować i zapłacic podatek ( ze strony sprzedającego ) tak samo ze strony kupjacego : to ze za coś zapłacono ( bez kwitu - bo kwitu nie ma ) to tez nie jest podstawą do wliczania w koszty do księgowania słuza kwity - faktury a o tych nic nie piszesz
sprzedawca jest moja uczelnia. to jest oplata za studia, 2 rata. nie bylo jasno powiedziane do kiedy mam to zaplacic. ostatecznym terminem jest chyba koniec danego semestru. w kazdym razie druga i ostatnia rata ode mnie wyszla 31 grudnia i do dzialu finansowego uczelni przeslalam potwierdzenie wplaty z ta wlasnie data. nigdy wczesniej nie bylo z tym problemu. ja im slalam potwierdzenie, a oni mi odsylali fakture.
jak nie ma jasno powiedziane do kiedy masz płacic , to płacisz kiedy chcesz
oni ci wystawiaja kwit tez kiedy chcą i tu tez nie ma problemu a tak naprawde to oni ci wystawili kwit w momencie zaksiegowania wpłaty i jest to zgodne z prawem wiec tez nie ma problemu
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Faktura-co wazniejsze: data przelewu czy data zaksiegowania?": - Faktura Unijna - data sprzedaży - Faktura z błędną datą. Problem - faktura - jaka data sprzedaży - Data powstania obowiązku ubezpieczenia, a data rozp. DG - Jaki symbol przelewu do US?
• Strona 1 z 1
|
|