|
Faktura przed rozpoczeciem dzialalnosci |
Faktura przed rozpoczeciem dzialalnosci
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Mam pytanie: czy data widniejaca na fakturze wystawionej DLA mojej firmy (nie PRZEZ nia!) moze byc wczesniejsza, niz data zadeklarowana jako poczatek dzialalnosci w Urzedzie Miasta? Chodzi o to, czy moge juz dokonywac zakupow firmowych zwiazanych z organizacja firmy (oprogramowanie, sprzet, wyposazenie biurowe itp.), mimo iz nie odebralem jeszcze nawet zaswiadczenia o wpisie do ewidencji. NIP mam juz nadany na siebie prywatnie, wiec moge sie nim poslugiwac, bo nie ulegnie zmianie.
nie; zakupy dokonane przed uzyskaniem wpisu do ewidencji działalności gosp. w urzędzie są zakupami twoimi prywatnymi; jedyny "poślizg" jaki mozna tu zastosowac jest taki: kiedy otrzymasz wpis, ale jeszcze zanim zgłosisz działalność w GUSie i US, możesz spróbować robić zakupy na firmę, natomiast to czy US pozwoli ci je rozliczyc czy nie to juz kwesita urzędników, ponieważ przepisy w tej kwesi są niejednoznaczne;
Dot VAT - Można odliczyć VAT sprzed rejestracji
Właśnie miałem ten sam problem. dzwoniłem do US i 5 różnych pań nie potrafiło mi odpo na to pytanie. w rezultacie dogadałem sie ze sprzedawca zeby mi pozniej fakture wystawił ;)
To jak kupuje przed rozpoczęciem działalności ( ewidencje mam zgłoszoną, termin rozpoczęcia 01.01.10) to fakturę mam wziąć imienną czy na planowaną nazwę firmy??
Czy imienna czy nazwa firmy jeden czort. Prościej jest z faktura na nazwę bo normalnie zaksięgujesz, imienna musisz robic przekazanie na firmę.
Sprawdź również podobne tematy:
- Kpir, oplata za vat-r przed rozpoczeciem dzialalnosci
- Faktura przed rozpoczęciem - Koszty przed rozpoczeciem DG - Kredyt na DG, przed rozpoczęciem czy po? - Telefon na firme przez rozpoczeciem dzialalnosci - Zakładanie telefonu przed rozpoczęciem DG. - Zamówienie złożone przed rozpoczęciem DG - Rezygnacja z DG przed faktycznym rozpoczęciem - Opłata VAT-R przed rozpoczeciem działalnosci Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|