Witam.
Mam taki mały problem związany z podatkiem Vat. Od tego miesiąca prowadzę działalność gospodarczą i jeszcze wszystkiego nie rozumiem, chociaż szukałem na wiele pytań odpowiedzi w odpowiednich portalach internetowych. Nie dowiedziałem się jednak jak to jest z fakturą VAT. O tuż posiadam własny portal internetowy na którym otrzymuje płatności (po przez przelewy online i smsy) od internautów za dostęp do mojego portalu. Korzystam z usług firmy dotpay.pl która uruchomiła dla mnie tego typu usługi. Wszystkie wpłaty są przekazywane do Dotpay i tam są gromadzone do momentu gdy zlecę ich wypłatę.
Załóżmy, że we wrześniu zarobię sumę rzędu 1220 zł. Następnie w dotpay.pl dokonuje przelew od nich na moje konto bankowe. Aby to zrobić wystarczy właściwie kliknąć w jeden button w serwisie Dotpay typu „Wypłać”. Przelew zostaje zrealizowany w ciągu 5 dni roboczych.
Chciałbym z tych 1220 zł opłacić podatek Vat. Jednak Dotpay nie prosi mnie o wysłanie faktury, tylko od razu po kliknięciu w przycisk „wypłać” dokonuje realizacji tego przelewu. Stąd mam pytanie jak mam opłacić fakturę Vat (gdyż po rozmowie z nimi, odpowiedzieli, że nie chcą ode mnie żadnych faktur).
Chciałbym się dowiedzieć na czym polega ta procedura. Czy wygląda to w ten sposób, że ja jako sprzedawca wystawiam fakturę Vat kupującemu, natomiast drugą kopię dostarczam urzędowi skarbowemu?
I następnie czy ten kupujący (zakładając że to firma, czyli Dotpay) musi tą fakturę również dostarczyć urzędowi skarbowemu, żeby US nie miał do mnie zarzutów niespełnionego obowiązku? Czy może jednak wystarczy tylko fakt, że ja jedną kopię faktury dostarczę do US.... natomiast mnie osobiście w ogólnie nie powinno obchodzić to co z tą fakturą zrobi Dotpay?
Pozdrawiam.
Michał