Witam,
dziś od kuriera otrzymałem kilka paczek z towarem z HK, zdziwiła mnie jedna rzecz, mianowicie dostałem paczkę i już, nie musiałem płacić u kuriera ani cła ani vat (poprzednio za każdym razem właśnie tak się to odbywało). Pomyślałem więc, że płatność ma odroczony termin i dokumenty są w środku, ale okazało się, że zadnych dokumentów nie było. Była natomiast faktura, która była jak zwykle dołączona do opakowania paczek. Dziwi mnie ten fakt, bo na fakturze wyraźnie jest pozycja z towarem, ilość 230sztuk, i wartość podana włącznie z kosztami przesyłki, nie są to więc żadne gifty ani sample. I teraz moje pytanie, czy mam się po prostu cieszyć tym prezentem, czy moze mam obowiązek samemu zgłosić się do urzędu celnego z towarem by go oclono i naliczono vat? Dodam, że ten towar chcę wprowadzić do obrotu i sprzedawać. Jestem na ryczałcie więc i tak nie wrzucę go w koszty, tylko kwestia czy w razie jakiejś kontroli nie byłoby żadnych problemów, proszę o radę.
Kolejna sprawa, dołączona faktura ma napis invoice na srodku, dane nadawcy, moje z nipem i regonem, nazwę asortymentu ilość, natomiast wartość jak wspomniałem jest podana jako cena całkowita z przesyłką, ani numeru faktury, ani daty i sposobu zapłaty, tylko data wystawienia, czy jest ona ok? dziękuję z góry za odpowiedzi