|
Ferma drobiu, jaki koszt zalozenia |
Ferma drobiu, jaki koszt zalozenia
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
witam, posiadam ziemie, interesuje mnie wybudowanie kurnika na ok. 15 tys kur niosek pod jaja konsumpcyjne, czy ktos moze mi wyliczyc od podstaw ile to moze mnie kosztowac? wybudowanie kurnika, dostosowanie sanepidu, wyposazenie itd. kury chce chowac w systemie sciolkowym. pozdrawiam
Co do tego teraz są nowe przepisy...
Ja dokładnie Ci tego nie wylicze jednak mój znajomy posiada taką fermę od kilku lat,weszły nowe przepisy w zeszłym roku dotyczące rozmiarów klatek, wentylacji itd, powiem tylko że nakład finansowy jest ogromny...
Wybudowanie nowej fermy od podstaw to spory wydatek . Z tego co wiem na dzien dzisiejszy to koszt ok 1-1,5 mln zł . Dlatego bardziej oplacalne jest kupno starych kurnikow i wyposazenie je w nowy sprzet tj. systemy karmienia , silosy paszowe oraz cale niezbedne wyposazenie . Systemy karmienia to wydatek kilkudziesieciu tys. jesli wezmiesz polskie odpowiedniki zamiast oryginalnych roxela czy big dutschmana , to samo dotyczy silosów , jak wezmiesz takie same ale polskie dwa razy tansze silosy Agos międzyrzecz to wyjdzie ci duzo taniej . Istnieje tez taka opcja ze firma dostarczjaca pasze moze kupic dla ciebie silosy jesli tylko zdeklarujesz sie ze bedziesz odbieral pasze przez np. 2 lata . Sprzet mozesz tez wziasc w leasing i placic tylko raty .
Istniejea firmy ktore wyposazaja kompleksowo fermy ale wtedy moze wyjsc duzo drozej ( choc czasem tyle samo bo one maja upusty i na tym zarabiaja ) a Ty masz wszystko dopasowane i na czas . Pamietaj ze jak dzis bedziesz stawial ferme to przepisy sa coraz gorsze i otrzymanie zezwolenia wymaga spelnienie przepisow ktore kiedys nie obowiazywaly ... to tyle na ten temat , jesli macie jakies pytania piszcie smialo ... ![]()
Witam serdecznie!!!!!!
Mam do sprzedania ferme drobiu . 5 kurników, mieszalnia pasz, pomieszczenia gospodarcze i mieszkanie o pow 90 m. Region śląski , okolice Rybnika do A1 ok 2 km. Reszte informacji udziele pod numerem telefonu 513 104 056 Pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|