witam,
Aktualnie pracuje na umowe o prace (caly etat), natomiast mam na horyzoncie lepsza prace, ale na umoze/zlecenie. Gdyby chodziło tylko o to, nie miałbym dylematu. Natomiast sprawe komplikuje fakt, ze zamierzam założyć dzialalnosc gospodarcza pod koniec tego roku i liczyłem na to, że nie bede musial ponosic kosztow z tytulu skladek ZUS, który poniesie mój pracodawca. W związku z tym mam pytanie i bardzo prosze o pomoc lub wskazowki: Czy pracujac na umowe/zlecenie pracodawca bedzie oplacal mi skladki ZUS? Załóżmy, że DG to ta sama branza co praca na U/Z. (jesli nie, to najprawdopodobniej pozostane w stabilnej pracy na umowe o prace).
Mam też pytanie troche spoza tematu, ale zwiazane ze skladkami DG: Z tego co wiem to osoby zakladajace firmie po raz pierwszy są zwolnieni ze skladek ZUS przez pierwsze 2 lata. Pytanie: Czy to obowiazuje jesli osoba pracuje na umowe o prace (pracodawca placi skladki), ale po jakimś czasie (np. 6 m-cy) przestaje pracowac w tej firmie? Co dzieje sie w takim przypadku? Czy wtedy mozna przejsc na te 2 lata niepłacenia składek czy pozostaje tylko czesc tego okresu (w tym przypadku 18 m-cy), w którym nie trzeba płacić składek?
Z gory dziekuje za rozjasnienie tych spraw, pozdrawiam