|
Firma bez dochodów - jakie koszty |
Firma bez dochodów - jakie koszty
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam, potrzebuję miec firmę, która nie przynosiła by mi dochodów bo nic w niej bym nie robił, porpostu potrzebuję ją tylko po to by móc kupić sobie pewne rzeczy które kupić można tylko na firme. Czy po założeniu firmy i jednorazowym opłaceniu różnych rzeczy by ją założyć (z tego co znalazłem to około 100zł za wpis i nic więcej?) póki firma nie zacznie przynosić żadnych dochodów (a nie zacznie) nie musze płacić nic na zus, na ubezpieczenie zdrowotne i absolutnie nic?
Składki na ZUs.
Dobre pytanie.
Teoretycznie to przy zarejestrowaniu dzialalnosci nie trzeba przeciez placic ZUSu. ZUS zaczynamy placic od momentu faktycznie rozpoczetej dzialalnosci. Jest ten moment na organizacje (czytaj zakupy) i chyba daloby rade to zrobic. Ale ciekawi mnie co ty chcesz kupic co moga tylko firmy kupic?? Ja kiedys jak chcialem kupic cos w hurtowni to jedyne co potrzebowalem to NIP do faktury i tyle.
Nie wiem, czy za bardzo nie "kombinujesz"? Na zakończenie roku musisz w firmie robić remanent, a więc wykazać co jest niesprzedanego na stanie. A sprzedaż musisz dokumentować i płacić podatki. Trochę to wszystko nielogicznie i absurdalnie brzmi. Absurdalnie, żeby nie powiedzieć kryminalnie.
Kupić chce artykuły chemiczne, które sa żrące, trujące, albo inne i w związku z tym trzeba je kupić na firmę. Czy jak nie będę miał żadnych dochodów, nic nie sprzedam (bo firma tak na prawdę nie bedzie nic robiła) to nie przyczepią się z żadnego urzędu za to że nie zapłaciłem za jakieś byle co?
Składki na ZUS płacimy od dnia, który wskazujemy jako rozpoczęcie działalności.
Witam!
Składki ZUS płacimy od daty faktycznego rozpoczecia dzialanosci a nie od dnia zadeklarowanego w US.
Bzdura, w US nic nie deklarujesz tylko w UM.
W NIP aktualizacyjnym deklarujesz date rozpoczecia. W UM rowniez i zadna nie jest poczatkiem placenia skladek do ZUS.
Ustawa sie klania
Dz. U. z dnia 10 listopada 1998 r.
Art. 13. Obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu podlegają osoby fizyczne w następujących okresach: (..) 4) Osoby prowadzące działalność pozarolniczą - od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności, Pomimo że ZUS na swoich stronach pisze: Obowiązek ubezpieczeń społecznych osoby prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą powstaje od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności, a ustaje z dniem zaprzestania jej wykonywania. Tak więc dla rozstrzygnięcia istnienia obowiązku ubezpieczeń społecznych decydujące znaczenie ma faktyczne prowadzenie działalności, a nie tylko posiadanie uprawnień do jej prowadzenia. To z doświadczenia wiem, że ZUS uznaje, że od dnia podanego w formularzu w Urzędzie Miasta/Gminy zaczyna się obowiązek opłacania składek na ubezpieczenia społeczne.
Dokładnie to napisałeś : "od dnia rozpoczęcia..." a rozpoczęcie nie jest datą zadeklarowaną bo rozpoczęcie to rozpoczęcie. Sam byłem w takiej sytuacji i do dziś dnia nie miałem żadnych problemów a różnica to około 6 miesięcy - data z UM do daty rejestracji w ZUS.
Kiedyś było o tym w Gazecie Prawnej dość szeroko opisywane.
ZUS nie działa na podstawie jednej linni w takich sprawach lecz linię tę wyznacza osoba kontrolująca. Ja osobiście nie ale mój ojciec musiał płacić składki za jeden miesiąc + odsetki za to, że we wpisie datę rozpoczęcia miał jako 1.07 a faktycznie rozpoczął 10.08 Sprawę ZUS wykrył po 6 latach.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|