|
Firma budowlana |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Mam pytanie czy zlozenie firmy budowlanej w niedalekim czasie jest oplacalne? Mam namysli caly zakres budowlany: budowa domów, wykonczenia itp. Ile na takiej firmie mozna zarobic.
tak
jeszcze raz TAK-a ceny usług wzrosły
Wiem wlasnie ze stawki poszly w gore...ale ile nalezy miec pieniedzy aby rozkrecic taki interes...???
Nie ile trzeba miek kasy na rozkrecenie tylko skad wziaść pracowników??? To jest problem, na początek wystarczy kilka tysięcy 2-8 tyś zł. Oczywiscie bez szaleństw podstawowy sprzęt. Sam byłem zainteresowany wykończeniówka ale sa problemy z pracownikami.
Jest ciekawa praktyka (ale nie etyczna), sam pracuję na budowie i zdaża się czasami, przychodzi ktoś z innej firmy budowlanej i proponuje większą stawkę.
Obecnie również planuję otwarcie firmy budowlanej - konstrukcje żelbetonowe (jako podwykonawca). Niebrał bym się za to gdybym nie miał zaplecza wykwalifikowanych pracowników. Będe zaczynać od 5 cieśli i 5 robotników budowlanych. Zanim otworzysz firmę zorganizuj sobie pluton dobrych pracowników. Bo jeżeli inwestor zobaczy że twoi pracownicy to pijaczyny jesteś przegrany.
bardzo dobry pomysł - roboty w budownictwie jest co nie miara. Przerobić nie można !!!
Oczywiście im większe miasto tym jej więcej i lepsza cena - ekipa za stan surowy otwarty biorą średnio 25% wartości obiektu !!! Problemy jakie Cię na pewno spotkają to: materiały budowlane, fachowa siła robocza, koordynacja czasowa podwykonawców co rzutować będzie na Twoją wiarygodność przed Klientem. Jeśli dotrzymasz jakości + terminowości to tzw fama czyli reklama szeptana pójdzie w lokalny rynek inwestorski i będziesz miał roboty od cholery. Warunek podstawowy sukcesu to Twoja znajomość tematu budownictwa !!! Jeśli chcesz się bawić we współpracę z generalnym wykonawcą (MITEX, WARBUD etc ) to musisz mieć duużo pieniędzy aby wytrzymać 60 - 90 dniowe terminy płatności !!! W Warszawie jak nie zapłacisz min 15 zeta za godzinę to nikt nie będzie tyrał. Ale ... do odważnych świat należy - acha, kredyt kupiecki to teraz duuuży problem !!! Pozdrawiam
Nie do końca tak jest - nowy jak się pojawia to musi mieć na materiały budowlane pieniądze bo mu nikt nie da na "krechę". Chyba, że Klient sam finansuje materiały albo do hurtowni wprowadza Cię ktoś. Poza tym to w budownictwie jest sztuką dla laika zrobić profesjonalny KOSZTORYS !!! Pozdrawiam P.S. ...ostatnio byłem na budowie bloku mieszkalnego w Warszawie i zauważyłem oraz zasłyszałem obcojęzyczne akcenty mowy !!!
jak slysze ,ze ktos kto nie ma pojecia o robocie w budowlance i pcha sie do tego tylko po to ze slyszal ze jest na tym fajna kasa to juz widze efekty nikogo nie krytykuje udzielam rady(dobrej) a domy od podstaw? mam firme remontowo budowlana od 6 lat i bałbym sie w to wejsc pozdrawiam powodzenia x man
|
|