Witam wszystkich!
Jestem nowy na forum, mam nadzieje, że najdzie się tu ktoś kto mi pomoże:)
Chcę otworzyć firmę zajmującą się handlem i usługami na terenie europy (niemcy, francja, polska)
głównym przedmiotem handlu były by używane samochody, oraz katalizatory samochodowe. Wszystko to związane jest z transportem, zawsze można coś wrzucić jeżeli jedzie się np. po samochody.
Problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak to wszystko ulegalizować. Samochody nie są dużym problemem, tak jak i usługi transportowe. Gorzej z katalizatorami - jest to odpad niebezpieczny którego z tego co się orientowałem jako polska firma nie mogę wieźć na teren polski. Inaczej jest jeżeli zrobi to firma z poza naszego wspaniałego kraju. No i wywieźć też możemy. Tak przynajmniej się dowiedziałem..
Druga kwestia to opodatkowanie i świadczenia społeczne...Jaka kwota jest wolna od podatku w jakim kraju?? Gdzie są najlepsze warunki dla tego typu działalności? Jak podatki to jakie wysoki i gdzie będę płacić jeżeli firma będzie w np. niemczech. Czy muszę się meldować za granicą żeby otworzyć na DG ?
Jestem laikiem w temacie:( zakładanie firmy, rozliczanie się, podatki, przepisy, pozwolenia, itp. itd. dla mnie: <<<MAGIA>>> Proszę o jakąś poradę co mogę z tym wszystkim zrobić i jak to poskładać w jakąś całość. Chętnie skontaktuję się z kimś kto to wszystko poprowadzi