|
Firma hostingowa |
Firma hostingowa
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam czy ktoś zna sie na tym jak to jest jesli bym chciał udostępniać dyski na serwer czy jak to załozyć coś takie bo niewiem?? chyba dużo na to nie potrzeba pieniedzy z 500GB wystarczy
napisz to po ludzku
chcesz zalozyc firme hostingowa?
Rynek hostingowy w Polsce jest już bardzo nasycony. W ostatnich kilku latach powstało masę małych firm, oferujących konta oparte na serwerach dedykowanych wynajętych najczęściej w USA (np. ThePlanet), ceny spadły kilkakrotnie.
Nie ma sensu ładować się w taki biznes, chyba, że miałbyś duży kapitał początkowy, zaoferowałbyś jeszcze niższe ceny, niż konkurencja (mowa tutaj naprawdę o drobnych groszach), zatrudnił dobrych administratorów oraz osoby do obsługi helpdesku i prowadząc cały czas aktywną kampanię reklamową, czekał powoli na zdobycie stałego grona zadowolonych klientów, którzy potwierdzaliby na forum publicznym jakość Twoich usług. Ja bym sobie darował taki pomysł. Jest już za późno na myślenie o czymś takim, spóźniłeś się ładnych parę lat z pomysłem ;)
a mi sie wydaje ze nie tylko zrob to z glowa....
Dobry admin bo ty nie wygladasz na kogos kto sie zna na tym Dobra osoba w HelpDesk Bardzo ladna strona, panel, i powinno sie udac jesli jest cos dobre samo sie wypromuje
Grager: jednak takie coś nie gwarantuje powodzenia. Dawniej siedziałem dosyć głęboko w tej branży i widziałem, ile hostingów wymarło, ponieważ ich właściciele zbyt długo musieli zdobywać klientów, by być na plusie. Jeśli ktoś jest 'z branży' i ma odpowiednie kontakty, może spróbować... Koszta nie są zbyt wielkie... Tylko czy się uda? To jest prawdziwa loteria :)
pewnie masz racje ale z drugiej strony teraz ludziska kupuja duzo kont w roznych miejscach na potrzeby Seo.... znam firme bo prowadzi ja znajomy ktory nie zna sie na administracji sam sie nie dawno uczyl obslugiwac direct admin, i mozna powiedziec ze firma dziala tak ze dwie pensji firma jest w stanie wyplacic, a dochod osiagneli po miesiacu...
jak ktos ma w zanadrzu kase na kilka miesiecy pracy ez dochodu to moze sie udac... bo dlaczego nie.. zapotrzebowanie jest duze i jesli firma nie bedzie pakowac wiele stron na jeden serw a ludzie przynajmniej na poczatek sie przekonaja to powodzenie bedzie... tylko ludzie ktorzy znaja sie na rzeczy powinni otwierac taka firme ...
Macie jakies informacje na temat
otworzenia firmy hostingowej tzn koszty itp ile co kosztuje
1. Oczywiście działalność gospodarcza. Bez tego ani rusz, bo: - zazwyczaj usługi będą kupować firmy, a te wymagają faktury vat za usługi, - jesli bedziesz sprzedawal uslugi przez np. allegro predzej czy pozniej bedziesz mial kontrole w temacie opodatkowania sprzedawanych uslug. Jesli nie miales dzialalnosci gospodarczej przez ostatnie (chyba, nie dam glowy sciac, bo nie pamietam) dwa lata mozesz liczyc przez pierwsze dwa lata na oplaty ZUS okolo 250 pln/mies. 2. Na poczatek wystarczy serwer np. stad... bardzo chwale sobie platforme luna z ktorej sam korzystam. 3. Stworzenie strony, odpowiednio przyciagajacej klienta, ktora bedzie informowac "przybyszy" z sieci co i ile kosztuje i co dajesz im w zamian za ta cene. 4. Duuuuuzo czasu na reklame, zdobycie klientow, ktorzy pokryja na poczatek chociaz koszt serwera. 5. Reasumujac: miesiecznie bez ZUS`u jakies 300 pln (wliczajac w to stworzenie strony, etc.) Pozdrawiam Dominiq
witam serdecznie co sadzicie o firmie hostingowej, mam pewny plan ale nie wiem czy taki biznes jest opłacalny teraz bo wiecie zawsze sie znajdzie jakas firma konkurencyjna.
Weźmy np hosting z firmy webd.pl tam przyklad z najtanszego hostingu : miesce na strone 200 mb dozwolony trabsfer 48 Gb ilosc kont e-mail 1 ilosc baz danych Mysql 1 ilosc kont Ftp 1 ilosc podpietych domen 1 ilosc aliasow e - mail 5 cena roczna 39 zloty a miesiecznie 3.99 Jeśli bym zrobił na przykładzie tej firmy no prawie takie same konta np moje : miesce na strone 300 mb dozwolony trabsfer 60 Gb ilosc kont e-mail no limit ilosc baz danych Mysql no limit ilosc kont Ftp no limit ilosc podpietych domen no limit ilosc aliasow e - mail no limit Cena roczna 35 zloty miesieczna 3.99 Czy na takich parametrach dalo by sie cos zarobic, nom mozna bylo by zamawiac tez inne konta ale to nie wieciej tak wygladalo - co wy o tym myslicie
jak pozyskasz klientow to sie oplaci.... jesi znasz sie na tym to otwieraj ale slyszalem ze ciezki biznes bo trzeba duzooo pracowac, znac sie i ciagle byc doinformowany
Jest tego na pęczki, bardzo, bardzo duża konkurencja.
tak jak mówili koledzy wyżej jak znajdziesz klientów to każdy biznes jest dobry :)
Ale hosting to duża konkurencja poza tym dużo pracy związanej z niezawodnością serwera itd. Ciągłe badanie rynku i podglądanie konkurencji. Która jest spora nie wiem jakim kapitałem dysponujesz ale jeśli niewielkim to nie masz dużych szans na przebicie moim zdaniem w tym momencie zaufać mogę jeśli chodzi o usługi hostingowe 3 firmom które działają w polsce są to home.pl, nazwa.pl, az.pl a ich oferty nie przeskoczysz. Pomyśli ile takich kont musiałbyś sprzedać aby na tym zarobić? Podejrzewam że masz dojście do jakiegoś taniego serwera dedykowanego i tyle.
Ja obecnie posiadam dość dobry serwer dedykowany, którego w pełni nie wykorzystuję. Dlatego pomyślałem, aby zrobić na nim hosting. Na start serwer na pewno się wystarczy. Tylko mam teraz pytanie odnośnie rejestracji działalności gospodarczej.
Serwer dedykowany to wydatek ok. 400zł miesięcznie. Początkowo za pewne sprzedaż wirtualnych kont na serwerze nie pokryje kosztów utrzymania serwera. Czy w takim wypadku opłaci się rejestrować to jako działalność gospodarczą? Czy może lepiej zaczekać aż mój hosting zacznie przynosić zyski? Czy jeśli zaczekam, urząd skarbowy nie będzie miał nic przeciwko mnie? Bo właściwie jak mam płacić podatek dochodowy skoro nie mam dochodów? :P Plusem rejestracji działalności było by uzyskanie numeru NIP i REGON co z pewnością zachęciło by potencjalnych klientów do skorzystania z moich usług. Co proponujecie?
zanim sie w to wpakujesz radze poczytac troche to forum http://www.webhostingtalk.pl
jakis dobry rok temu o tym myslalem ale zrezygnowalem za duza konkurencja a jak raz cos pujdie nie tak to moze4sz zwijac interes (chyba ze klientami beda licealisci bawiacy sie w internet)...
Prawde powiedziawszy, żeby zakładać firmę, która będzie świadczyła hosting to potrzeba kasy na reklame, dobre i niezawodne serwery. Konkurencja jest ogromna i myślę, że jedyną szansą przebicia jest właśnie wyłożonie ogromnej kasy na marketing i liczenie się z tym że przez najbliższe 6 miesięcy kasa się nie zwróci.
Sprawdź również podobne tematy:
- Firma Hostingowa Serwery itp.
- Firma hostingowa - serwer gier - Firma hostingowa - wynajem serwerów - Znana platforma hostingowa Vanica.pl - KUPIĘ firmę hostingową, domenową, interaktywną... - Firma w Polsce, Firma w Panami, jeden właściciel + inne=jak? - FIRMA?! handel usługi firma za grancą czy u nas? - Umowa między firmą a firmą. - Firma "hydrauliczna" czy firma "automatyczna"? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|