Witam.
Chciałem zadac jeszcze pare pytanek ktore mi sie ostatnio nasunely.
1.) Zakupuje towar z USA u kogos kto prowadzi firme jednak nie chce wyslac towaru do Polski. Wiec ja chce zdobyc ten towar i korzystam z firmy swiadczacej takie uslugi ze podajesz sprzedawcy ich adres w USA a oni gdy dostaja towar przepakowuja i go i wysylaja do Polski. W tej sytuacji dostaje od sprzedawcy fakture na towar bez kosztow wysylki ktore akurat wynosza 0 wiec nie ma problemu ze bedzie kosztow wysylki na fakturze brakowac. I wszystko ok ale gdy ta firma dostaje paczke musze jej zaplacic za usluge i transport. Czyli place tej drugiej firmie za transport ale od niej juz zadnej faktury na koszty wysylki nie otrzmuje. Gdyz znajdzie sie to na granicy place clo i podatek ktory obliczaja od ceny towaru plus kosztow wysylki. Moje pytanie to jak ja sobie zaksieguje ten koszt kosztow przesylki lub tez co w takiej sytuacji powinienem zrobic? Chce wszystko zeby bylo legalnie dlatego pytam.
2.) Druga sprawa to taka jak ksiegowac koszty jesli place za towar za pomoca Moneybookers lub Paypal a oni jak wiadomo faktur tez nie wystawiaja. I co w sytuacji kiedy faktura bedzie w walucie np. USD$ , zaplacic musze w Euro a konto firmowe mam w zlotowkach? Osobiscie mam jeszcze bardziej skomplikowana sytuacje gdyz konto firmowe mam w zlotowkach , konto moneybookers mam w funtach brytyjskich , za towar mam zaplacic np. w euro a faktura bedzie w dolarach. Co w takiej sytuacji i jak to po kolei zrobic i wszystko zaksiegowac zeby wszystko sie zgadzalo ?
3.) Czy mozna jakos legalnie kupic towar od osoby fizycznej z zagranicy ktora chce mi sprzedac 1 szt. jakiegos towaru za np. 120$ a osobiscie kupuje ona w firmie w swoim miescie ten towar za 100$ i istnieje jedynie mozliwosc ze ta firma u ktorej ta dana osoba kupuje moze wystawic fakture na moje dane z cena za jednostka 100$ bo za tyle w koncu sprzedaje. Osoba ktora mi to odsprzedaje nie moze wystawic faktury bo nie jest firma. Czy da sie to jakos legalnie obejsc? Moze po prostu z konta firmowego zaplacic 100$ za jednostke towaru tak jak jest na fakturze a te dodatkowe 20$ na jednostce towaru ktore jest czystym zarobkiem dla tej osoby ktora mi to odsprzedaje zaplacic z konta prywatnego? Czy jest to wyjscie i czy widzi ktos jakies inne? Poza tym na fakturze nie bedzie kosztow wysylki i co z tym zrobic?
4.) Odniose sie do konca wiadomosci poprzedniej i chce zapytac czy kupujac towar z zagranicy zawsze na fakturze musze byc koszty wysylki? Co zrobic jesli ich nie ma a musze te koszty poniesc? Czy da sie jakos legalnie zrealizowac taka transakcje i jak to potem ksiegowac?
5.) Prosze mi powiedziec dlaczego nie ktorzy mowia ze powinno sie wpisywac pierwszy dzien miesiac podczas rejestracj iewidencji dzialnosci gospodarczej jako start tej dzialnosci? Nie moze to byc np. srodek miesiaca? Rozumiem ze od tej daty zacznie sie oficjalny start firmy i po miesiacu przyjdzie zaplacic podatki i zusy ale czy to musi byc akurat 1 dzienmiesiaca? Dlaczego wiele osob uwaza ze to najlepszy termin do startu?
6.) Krotkie pytanko, co zrobic jesli na moje konto firmowe wplynie wiecej pieniedzy niz powinno. tzn. np. sprzedaje cos za 149 zl i ktos wplaci 150 albo 149,99 zl i ktos wplaci 150 zl. Co zrobic z ta dodatkowa zlotowka lub groszem?
7.) Czy wysylajac paczki i listy przez Poczte-Polska moge sobie te koszty zaksiegowac jakos? Jesli tak to na jakiej podstawie? Trzeba jakas umowe z poczta spisac czy co? Prosze o jakies wskazowki.
8.) I narazie ostatnie pytanko z tych ktorych wymyslilem mam pytanko dot. sprzedazy na Allegro. Sprzedajac np. jakas rzecz na allegro za 150 zl brutto wystawiam fakture na 150 zl brutto. Zalozmy ze klient chce zaplacic przez platnosci Allegro i otrzymuje wtedy mniej niz 150 zl bo system Payu pobiera jakis procent od wplaty. Co z tym zrobic i jak to potem zaksiegowac? Czy jestem stratny czy zle to rozumiem?
9.) Czy prowadzac jedno-osobowa DG mozna np. czasem przyjac wplate na konto prywatne i z tego konta prywatnego przeslac pieniadze na konto firmowe ale oczywiscie dokladnie taka sama sume jak sie otrzymalo? Jesli nie to czy chociaz z konta prywatnego sam moge sobie przelac na konto firmowe jakies srodki jako wklad wlasny?
Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Bede bardzo wdzieczny gdy uzyskam odpowiedz na wszystkie pytania.