|
Firma Importowa |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam takie pytanie do wszystkich, jaki potrzebny jest kapitał, aby na powaznie myśleć o imporcie z chin. Z tego co słyszałem na transport kontenera z chin potrzeba ~$2000. Natomiast zastanawiam się ile ogólnie trzeba mieć na starcie. Czy według Was 100 tys. zł wystarczy na taki interes? (Oczywiście nie mam narazie takich pieniędzy, ale zamierzam mieć ;) - może za 2-3 lata ). Pozdrawiam![/center]
Proponuję spólkę z o o. Koszt założenia to 30 000 zł. Plus 100 000 - 150 000 zł na początek myślę, że wystarczy . Ale wszystko zależy od tego co będziesz importował. Towary drogie, tanie, masowe czy nie ? Od tego zależy ile potrzebujesz na początek.
I taka zasada przy zakupie jest przeważnie tak, że minimum 30 % przed, reszta to. Ale można się dogadać. Przejrzyj zasady incoterms obowiązujące w wymianie handlowej. I jeszcze jedno im więcej i częściej będziesz brał od jednej firmy tym większy "bonus" (taniej, dłuższy termin płatności).
Jakie 30 000 ???
Jeśli udzielasz odpowiedzi to zadaj sobie trochę trudu i połóż nacisk na dokładność http://www.msp.money.pl/zakladam_firme/ ... sci/szoo/# Minimalny kapitał zakładowy to 50 000 zł, plus inne koszty.....
BTW. Minimalny kapitał założycielski nie oznacza wcale że te 50 000 idą w błoto tylko oznacza to ni mniej ni więcej że firma dysponuje w danej chwili majątkiem o wartości 50 000 zł, czyli może to być poprostu gotówka na towar, ehhh znawcy
nie na towar tylko jest to coś jakby fundusz gwarancyjny na poczet potencjalnych odszkodowań itp. dla kontrahentów spółki z o.o. Te 50tys zł jest na koncie i nie można tego ruszyć np na zakup towaru.
... ten świat mnie zaskakuje!!!!? Jaki fundusz gwarancyjny? Kapitał założycielski to 50 000 zł i może to być albo w "naturze" tj. nieruchomościach, bądź też w gotówce !!!! Zresztą może to ja do tej pory żyłem w wielkim błędzie i nieświadomości!!!!!!????????? :(
hehe, napisałem, że jest to "coś jakby" . Co wymyśliłeś z tymi Chinami?:)
Ano, ;) , zresztą chciałem się zorientować ile by mniej więcej wyszło w $ zatowarowanie takiego konteneru, a myślałem o takich rękawicach roboczych "wampirkach" :D no i jeszcze takich lepszych rękawicach też roboczych. W każdym bądź razie z tego co policzyłem to do kontenera 20' wchodzi:
-10 palet kontenerowych -14 europalet, Ale jak narazie wcale tu nikt nie może jakoś powiedzieć co i jak!
a kupowałbyś samodzielnie czy za pośrednictwem jakiejś firmy?
Tzn skontaktowałbym się z producentem na np. alibaba.com, a resztę to już sobie sam załatwię. Zresztą z tego co patrzyłem to nie tylko takie rękawice, ale i takie fotele gabinetowe skórzane :) (według mnie przynajmniej 100% przebitki. a cło na nie z tego co wyczytałem w taryfie celnej to 0%) Z tym, że trzeba by wziąć takich foteli 420 czyli jeden kontener 40', ehhh narazie zbieram pieniądze na inwestycje, Pozdrawiam!
gelo007 powiedz mi, bo widze że się orientujesz, na tej stronie alibaba.com, nie ma podanych cen produktów- czy są ale ja ich nie widzę; za każdym razem trzeba kontaktować się z producentem w sprawie cen i czy za każdym razem trzeba brać cały kontener( bo to w przypadku mniejszych produktów da dość dużą liczbę no i cena też nie będzie mała). A nie wiesz może czy jest jakiś pośrednik w polsce co by sprowadzał takie kontener i rozsprzedawał na palety po cenach jeszcze w miare atrakcyjnych, pozatym są wg. mnie ciekawsze rzeczy niż te fotele czy rękawice, popatrz na allegro tam sprzedaje się w dużych ilościach niemalże wszystko co jest tanie. Pozdro ;-)
No, nie wiem to zależy już od producenta, ale o każdą cenę należy pytać się producentów ponieważ przy większych zamówieniach udzielają rabatów, ja co prawda jeszcze nic nie sprowadzałem natomiast chce się tym zająć. Według mnie nie mając odpowiednio grubego portfela nie ma się co babrać w import bez conajmniej $30 000. Wiem że to stwierdzenie może
utrze nieco nosa "maluczki" (do których ja teraz też się oczywiście zaliczam), ale naprawde uwierzcie mi bez takich pieniędzy wystartować jest bardzo trudno chociażby dlatego, że koszt transportu kontenera 20'=$3800, a 40'=$5000, nie wiem jak jest z drobniejszym towarem, ale ja poprostu nie chciałbym się rozdrobniać. Natomiast jeżeli chodzi o pośredników w Polsce to według mnie zarobią na tym wszyscy tylko nie Ty. Chociaż np. odtwarzacze mp3 można już bodajże zakupić od 100 sztuk i sprowadzić transportem lotniczym, jednakże co to za biznes jak już "babcia Józia z warzywniaka" handluje tymi odtwarzaczami obok marchewki i pietruszki. Trzeba sobie coś znaleźć niszowego, albo poprostu dobry towar!!! Np. fotele gabinetowe wykonane z prawdziwej skóry oraz częściowo z (weluru czy zamszu) można zakupić za $50, z kosztem transportu wyjdzie za taki fotel około $61, a po doliczonym Vacie $74,42, jednakże weź pod uwagę to, że te fotele to już prawdziwy majstersztyk!!! Według mnie można by je sprzedać za około $179 i była by to całkiem niezła cena. (w Volvo jest opcja foteli wykonanych częściowo ze skóry i weluru, ale to są najdroższe na wyposażeniu ;) ). W kazdym bądź razie przebitka cenowa rzędu 100-150 % jest całkiem realna. Natomiast chciałbym rozwiać wątpliwości co po niektórych osób: W Chinach produkuje się tanio, jednakże ta taniość ma swoje granice!!!!, w tej fabryce co ja patrzyłem chińczycy oferują podobny fotel ale już 25% niższa cena, zapytacie dlaczego? ano dlatego że jest to z PVC, oczywiście oni dają Ci do wyboru z czego on ma być zrobiony. I jeszcze jedna taka porada ode mnie: Przebitka rzędu 100% to już całkiem nieźle, niestety pełno jest napaleńców, którzy by chcieli więcej i więcej i zwiększać kapitał o 10-krotnośc, ale wybór należy do Was ;) Ja wiem jedno, jestem jeszcze mlody i w życiu zdąże jeszcze zarobić, wszystko w swoim czasie. BTW. Gdyby zwiększać kapitał co miesiąc o 100% to z zainwestowanego 1000 mielibyśmy za rok 4 096 000 zł ;) ....
Przepraszam za pomyłkę (50tys a nie 30tys)
Od odszkodowań dla kontrahentów jest ubezpieczenie OC firmy. Bez solidnego zaplecza kapitałowego poważny import z chin nie ma sensu.
no ale ja tu mówie o $ 30,000, a nie zł
i teraz wiecie dlaczego w tym cholernym kraju jest tak drogo....
bo kazdy chce zarobic nie wiadomo jaka marze i w jednym pokoleniu rokefelerem sie stac....i zamiast isc na ilosc to z gowna robia luksusowe dobra.....ahh...szkoda gadac pzdr M
|
|