Witam,
jestem nowy na forum więc wybaczcie jeśli coś już było powiedziane a ja nadal pytam.
Obecnie kończę studia Informatyczne i zastanawiam się nad otwarciem własnej działalności jak w temacie. Do tej pory dorabiałem sobie udzielając korepetycji z matematyki. A teraz myślę o tym na poważnie.
Oto moje pytania:
1) czy jako informatyk mogę udzielać korepetycji z matematyki?
2) gdzie najpierw się udać aby zarejestrować własną działalność?
3) jaką formę opodatkowania wybrać i dlaczego? karta czy ryczałt? bo chyba tylko te dwie wchodzą w grę w mojej sytuacji... i ile to mnie będzie kosztowało miesięcznie. jakie są opłaty przez pierwszy rok działalności a jakie potem? czy rozwiązując firmę po pierwszym roku (w którym mam jakieś zniżki chyba) i zakładając ją na nowo nadal mam zniżki? czy nie ma tak pięknie? :)
4) czy mogę starać się o dofinansowanie na np. podręczniki, komputer (korepetycje przez internet-rozwiązywanie zadań, pliki do pobrania z mojego serwera/stronki), projektor, BENZYNĘ (lekcje u ucznia)? gdzie mogę składać prośbę i jakie papiery mi są potrzebne, i gdzie szukać pomocy jeśli chodzi o ułożenie porządnego biznesplanu?
5) jakie koszty mnie czekają na samym początku? pieczątka, opłaty wstępne...
6) jak będę się rozliczał z US skoro nie będę miał udokumentowanych dochodów
7) czy jeżeli nie skorzystam z dofinansowania będę mógł zawiesić działalność firmy na okres wakacji i jak wygląda wtedy sprawa z ponoszonymi przeze mnie kosztami
8) czy likwidacja firmy wiążę się z kosztami
9) sugestie...
Z góry dzięki za odpowiedzi.