Witam,
obecnie pracuję na cały etat i chciałbym dorobić. Dowiedziałem się z forum, że będę musiał płacić składkę zdrowotną. Moja firma będzie miała profil produkcyjny - 1-osobowa. Sprzedaż przewiduję na allegro do klienta końcowego, wątpię, abym nawiązał współpracę z innymi firmami które zajmowałyby się dalszą odsprzedażą.
Czy muszę zadeklarować podczas rejestracji firmy jej siedzibę ? Czym mogę zarejestrować firmę na adres mojego zameldowania (mieszkanie moich rodziców?) Nie posiadam żadnego lokalu na własność. Mogę ewentualnie u rodziny "wynająć lokal" , ale z tego co się dowiedziałem to niestety i tak będę musiał płacić jakiś podatek mimo, że lokal będzie "za darmo". Z tego co wyczytałem na forum będę musiał odprowadzać część pieniędzy do fiskusa za "wynajem" lokalu. Jeśli mój "lokal" będzie zajmował 1-2m kwadratowe to czy to wystarczy czy urząd się doczepi ? Czy musi to być lokal czy wystarczy, że ktoś z rodziny "wynajmie" mi 2m2 (np. częśc pokoju) swojego mieszkania do prowadzenia działalności ? Wiem, że trochę kombinuję, ale chętnie odprowadzałbym wszystkie "podatki", ale dopiero od dochodu, a nie od prowadzenia firmy która nawet nie przynosi dochodu.
Nie przewiduje dochodu większego niż 1000zl/rocznie. Chciałbym włożyć w ten interes jak najmniej tak, aby zobaczyć czy się w ogóle opłaca. Jakie są minimalne koszty stałe przy prowadzeniu takiej firmy w moim przypadku ?