|
Firma może drobna dorada fachowców co dalej ?? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Mam takie pytanko bo w zasadzie mam mały dylemat i zastanawiam się co robić wygląda to tak iż prowadzę DG od 2006 września i zajmuję się rożnymi rzeczami takimi jak : Komputery notebooki regeneracja baterii sprzedaż handel projektowanie stron internetowych-składanie naprawa modernizacja serwis , Elektronika Serwis , Samochody osobowe-Ciężarowe Elektryka-Elektornika usuwanie usterek , Telefony Akcesoria Hurt-Detal serwis , Montaż Anten Sat i Dekoderów Cyforwych i Analogowych oraz Anten Naziemnych , Alarmy Monitoring Domofony Zabezpieczenia , Nagłaśnianie instytucji kościołów , Montaż Car-Audio zakładanie instalacji CB Radio , Sprzedaż Pilotów ,ASK Sieci osiedlowe i co do Elektroniki pomagał miał mi w tym Ojciec bo sam miał firmę swoją 30 lat lecz teraz jak widzę zamiast mi pomagać robi bardziej na złość i same problemy mam przez niego, zastanawiam się co robić z tym fantem mam dobre układy w hurtowniach wręcz rewelacyjne. Zastanawiam się czy to dalej tak samemu ciągnąc czy po prostu wyjechać za granice znajomi mnie zapraszają a tu ostatnio zamiast firma przynosić zyski to mam tylko straty miesiąc w miesiąc mam 4 tyś wydatków. Co najlepiej zrobić znajoma która zajmuję się doradztwem firm doradziła aby przyjąć sobie 2-3 na Staż młode osoby po szkole z UZ lecz to nie problem ich przyjąć problem w tym że tu gdzie mieszkam ludzie nie mają gotówki i każdy albo chce na raty albo po 1-10 i to tak każdy kapie i jedynie można wejść w udział z jakimiś Firmami większymi i wykonywać usługi firmą taniej i podjąć współprace ponieważ jedynie na tym są opłacalne dochody utrzymania firmy, poprzez stała miesięczna gotówkę a nie ukrywam że brakuję mi jeszcze 15 000 zł wkładu własnego lecz już nie mam pomysłu skąd mogę taki kapitał wsadzić, kredyt odpada już mam 8 i zostało mi do spłaty 4tyś i tak zainwestowałem własną gotówkę w firmę co miałem na oprogramowanie, akcesoria , sprzęt wiertarki , slifierki, drabiny , urządzenia potrzebne do pracy samochód firmowy oraz wyposażenie i remont lokalu i tak na początku się to zapowiadało fajnie lecz teraz widzę ze jedynie mnie ratuje wspólnik lub po prostu przyjęcie się do dodatkowej pracy utrzymać firmę i wydatki albo jak wspominałem wcześniej mogę także słuchając dorad znajomej postarać się o dofinansowanie na utworzenia stanowiska pracy przez agencje rozwoju firm mogę się starać o udzielania pomocy przy wypełnianiu wniosków o pożyczkę do 50 000zl na firmę gdzie mam przy tym oprocentowanie 2% i zastanawiam się co tu dalej robić o dotacje z UE też bym się starał ale to we wrześniu co najlepiej zrobić , przyjąć się do Pracy i zlikwidować i ograniczyć koszty i prowadzić dalej firmę czy wyjechać jednak za granice ??
Jak na niewielką firmę, to profil działalności jest bardzo szeroki. Trzeba zrobić restrukturyzację, tzn. okreslić, które rodzaje przynoszą zyski, a które straty. Przy analizie trzeba uwzględnić jeszcze fakt, ze niektóre przynoszące stratę mogą być rekompensowane przez inne profile działalności, a likwidacja któregoś z profili nierentownych mogłaby doprowadzić do utraty klientów, którzy kompleksowo korzystają z usług i produktów firmy.
Za wiele to mi nie zmieniło postaci co mi da zrobienie restrukturyzacji jeśli ja nie wiem czy jest sens to prowadzić bo koszty są wysokie a gotówki już wkładu niemam :)
W grę wchodzą następujące warianty: 1. Zwiększenie przychodów i/lub zmniejszenie kosztów. 2. Decyzja o likwidacji firmy, jeżeli nie da się jej przywrócić rentowności. To drugie rozwiązanie jest najlepszym, jeżeli nie da się przywrócic rentowności i nie należy z nim zwlekać w sytuacji, gdy za chwilę mogą powstać zaległości w banku, w ZUS, czy US, które trudno będzie uregulować.
To może jakieś dotacje nie wiem wspólnik ? Zawiesznie i tak nic nieda dalej placić trzeba Zus?
Wspólnik w spółce cywilnej, jawnej lub komandytowej to spore ryzyko, bo jak weźmie kredyt w banku, czy zaciągnie jakieś zobowiązanie jako wspólnik spółki cywilnej, to można się nieźle wpakować finansowo. Musiałby być w 100% wiarygodny. Napisałeś o kosztach comiesięcznych w wysokości 4000 zł. Jakie koszty składają się na tą kwotę?
A tak rozumie wiec Lokal 400zl+Ubezpieczenie zdrowotne 180zł + Telefon 500zł + Biuro podatkowe 200zł + podtrzymanie serwera i strony 50zł + 280 Zus + Paliwo 1000zl 2700żl dochodzi mi Bank kredyt spłata 500zl + szkola 300 + własne wydatki i tak sie robi miesiecznie jakies 4500zł
Są jeszcze jakieś możliwości dostania dotacji dofinasowań czy juz sprawa sie zamyka ??
Spróbuj ograniczyć koszty! 1. Czy nie możesz zrezygnować z lokalu i przenieść siedziby firmy do domu (redukcja kosztów o 400 zł)? 2. Czy nie możesz zredukować kosztów telefonów np. przez częstsze korzystanie ze SKYPE, albo innego komunikatora głosowego? 3. Czy nie dasz rady samodzielnie prowdzić KPiR (osczędność 200 zł)? 4. Czy zużycie paliwa nie jest zbyt wysokie, czy nie jeździsz niepotrzebnie nabijając kilometry, wożąc "powietrze"? Pomyśl nad tym, jak ograniczyć koszty! A teraz sprawa przychodów. Jakie masz przeciętne miesięczne przychody? Parę firm naprawiłem i jest szansa, że twoją też naprawimy wspólnie. Sądzę, że wygodniej będzie, żebyśmy ten plan naprawczy zrobili przez PW.
Oczywiście, że fundusze unijne są po to, żeby z nich korzystać. Przecież te fundusze są ze składek, jakie państwo polskie płaci do Brukseli, a składki są płacone z naszych podatków. Ale jak masz straty, to trudno chyba będzie, ale to zostawmy na potem, jak naprawimy Twoją firmę.
No tak racja zastawiam się czy dawać ogłosznie na wieksze miasta i czy chodzić i proponować nisze cenny w Firmach tych co u mnie figurują jako usługi jakiś pomysł ??
Na razie załatwmy sprawę redukcji kosztów, a później zastanowimy się nad pozostałymi sprawami, a więc jak zwiększyć przychody. O ile możesz zredukować koszty?
Wiec teraz jestem na warunkach ogólnych i place za biuro podatkowe i Lokal może to usunąć i zmniejszy się tym sposobem :) kwota:) miesięczną
Jeszcze nie skończylismy planu naprawczego Twojej firmy, ale jeszcze parę dni i będziesz na plusie.
No tak a jakim sposobem ją można naprawić skoro nie skończylismy planu naprawczego mojej firmy , może przestawię sytuację obecną może będzie lepiej ją poprawić jak to opisze patrząc z mojego punktu widzenia na firme przedstawia się to w taki sposób , oczywiście jeśli chodzi o sprawy związane z pomocą Ojca sprawa już odpada ponieważ zakończyłem sprawy związane z jego pomocą i mogę liczyć tylko na siebie i swoje dotychczasowe umiejętności i doświadczenie nabyte które mogę i potrafię robić sam bez jego pomocy. Komputery- naprawa modernizacje składanie projektowanie stron mogę współpracować ze znajomym który z pomocą moją robili byśmy niezle strony mogę wystawiać rachunek ,paragony firmą a strony wyglądają pięknie ponieważ kodowanie to Flesz ,php ,jawa ,CSS itp. wszystkie sprawy z tym związane, handel regeneracja baterii nootbokow serwis , Telefony Akcesoria Hurt-Detal serwis handel, Montaż Anten Sat i Dekoderów Cyforwych i Analogowych oraz Anten Naziemnych, Montaż Car-Audio zakładanie instalacji CB Radio , Sprzedaż Pilotów , jeśli chodzi o ASK Sieci osiedlowe czyli podpinanie neta i sprzedawanie dalej urzytkowniką , mianowicie dostałem ostatnio w sobotę od Administracji osiedlowej odpowiedz na moją prośbę pisemną była to odpowiedz negatywna o okablowaniu osiedla , ale ta sieć nie należała do mnie w 100%. Ponieważ pozwolenie było wydane w 2000 roku jako pierwszą sieć taka na osiedlu i była wydana na właściciela innego mojego kolegę który pojechał za granice, i pozwolenie gdzieś widnieje u niego w mieszkaniu zakopane w papierach podpisane przez głównego prezesa administracji nie na osobę prywatną tylko na sieć internetową a ja obecnie ją można powiedzieć cała odkupiłem w 2003 roku wiec jak by nie było można poszukać tego zezwolenia, i zanieść im to pozwolenie ja pisałem we własnym imieniu do prezesa ale jest na moim osiedlu jeszcze konkuręncja i oni pewnie w tym mieli w tym wkład że wpłyneło to na opinie negatywną , ta sieć osiedlowa powstała w 2003 roku wygrała przetargi ale nasza sieć była pierwszą na osiedlu która powstała 1999 roku i tu sprawa nie komplikuje się jeśli oczywiście zjedzie w najbliższym czasie mój kolega i mi odszuka to zezwolenie bez terminowe na tą własnie sieć sprawa się sama wyjaśni . W tej sieci jest obecnie 14 osób lecz przydało by się ją bardziej rozbudować ale wkład który oszacowałem to 3000zl aby to chodziło tak jak powinno. Jeśli chodzi o kredyty i raty to dużo osób jest zainteresowane aby moja firma miała możliwość ratalna ponieważ dużo rzeczy mogli by odmenie kupować ludzie prywatne osoby , ponieważ w tych czasach jak wiemy sami to normalne , ale czy załatwiać i gonić za tym aby mógł mieć taką możliwość dobra sprawa ponieważ umożliwiło by mi to pomoc w pośrednictwie sprzedaży quady skutery , samochody pośrednictwo handel. Dziś także dostałem ofertę od znajomego który zaproponował mi abym poprzez moje auto Combi z hakiem mogę doczepić przyczepę i świadczyć usługi transportowe przewóz sprzętu grającego na wesela znajomym także sprawa fajna opłacalna. Jeśli chodzi o hurtownie to mam dobre układy np. z CB radiami ponieważ mam najtaniej można powiedzieć w Polsce przejąłem układy ojca i upusty i na allegro mam możliwość wystawienia i sprzedaży i miałem wystawione CB radia ale jedynie płatności i wysyłka przelewem mnie ratowała lub świadczenia ratalne ponieważ nie mam już wkładu na zakup właśnie takich radyjek i akcesorii większych ilościach wszędzie gotówka trzyma, a nie ukrywam jestem obecnie na minusie ale w zusie sprawy mam uregulowane i składki zdrowotne też ale na obecną chwile aby polepszyć srodki finasowe nie mogę robić większych zleceń takich jak np. Alarmy Monitoring Domofony Zabezpieczenia ponieważ to większe miasta wchodzą w gre i terminy i dyspozycyjność musi być i zgrana ekipa i tutaj trzeba mieć osoby minimum 4 które maja pojęcie na ten temat, a wszystkie do tego mam narzędzia i inne potrzebne rzeczy, wiedzą dysponuje mała na ten temat na obecną chwilę , większą wiedze miał mój ojciec który się na tym znał i zajmował lecz ja uczyłem się od niego wiec nie mogę tez tu za bardzo się wychylać. Jeszcze jak brakuje mi ludzi, najlepiej było by 2-3 stażystów o takich zainteresowaniach wykrztałceniu pokrewnym zatrudnić nic mnie nie kosztują a pomoc już jest, jeśli chodzi o Elektronikę i serwis znajomy zamyka swoją działalność i do niego mogę od dawać takie rzeczy to mi zrobi w dobrych cenach gdzie mi się będzie opłacało i jemu . Sprawa związana z , Elektronika Serwis , Samochody osobowe-Ciężarowe Elektryka-Elektornika usuwanie usterek już raczej nie aktualna zajmował się tym ojciec i u niego miałem garaż z kanałem i była możliwość zlokalizowania usterki itp. Lecz na obecna chwile to raczej już nie realne , i najlepszym sposobem jest dotacja na dzwignięcię się z tego typu problemów i splaceniu danego minusa który utrudnia mi dalszy wkład i pociągniecie firmy w należytym porządku, lub przyjęcie się do pracy aby poprawić sobie stała dodatkowa sytułację gotówkowa lub wyjechać za granice;)
|
|