Witam pisze pierwszy raz. Otóż pomysł na biznes jest następujący.
Jestem mloda ale ambitna osoba potrafie sobie duzo odmowic, dla przyszlych zyskow.
Bylaby to moja pierwsza firma rodzice sa ksiegowymi wiec jesli chodzi o rozliczenia/zusy/kadry itp. to pomogliby/nauczyczyli by mnie.
Prosilbym o ocene, oraz uzupelnienie pominietych przeze mnie rzeczy.
Kupić Auto dostawcze za ok 15-25 k zł. (jeśli ktoś się zna to prosiłbym o jakies dokładniejsze info gdyż nie zagłębiałem się jeszcze w temat.). Wstępnie myślę nad rocznikiem ~2004 Fiata Ducato albo jakiegoś starszego sprintera ? (to jeszcze kwestia do przemyslenia).
Cala koncepcja polega na tym zeby kupic to auto zglosic sie do jednej z firm kurierskich (nie zdradze dokladnie ktorej) jako podwykonawca (jesli sie jest zatrudnionym z wlasnym autem u nich to sa wymogi ze max 5 letnie auto itp czesto, a jesli jako osoba z dzialalnoscia to wtedy nie ma takich wymagan).
Zatrudnic kogos na umowe zlecenie/prace (jeszcze nie wiem, co lepsze i czy na godziny czy stala pensje, wolalbym na zlecenie a pozniej moze o prace) i zeby ten ktos za mnie jezdzil, a ja w tym czasie pracowalbym w swojej pracy.
Chetnie sam bym pojezdzil ale praca kuriera wiaze sie czesto z 10-12 godzinnym dniem pracy.
A tak to ja bym robil w swojej pracy a tu ktos dla mnie (= 2x pensja + znizki na czesci o tym za chwile)
Poza tym posiadajac zarejestrowana dzialalnosc gospodarcza, moglbym sprzedawac na allegro troche towaru importowanego z chin (sprzedalem do tej pory kilka sztuk, ale dostalem pogrozki od konkurencji ze robie to bez dzialalnosci i mnie zglosza jak nie przestane, a szlo tak w miare dobrze szlo przyrobic na tym 200-500 zl miesiecznie przy marzy ponad 120% !!).
Sprzedawac swojego ebooka na allegro i stronie (legalnie).
Ewentualnie zatrudnic kogos po to zeby mogl sie zglosic do jakiejs firmy jako osoba z dzialalnoscia gospodarcza (tzn zatrudniona w takiej tak chyba mozna ?). Ze on by gdzies pracowal na tej zasadzie a ja go rozliczal jako swojego pracownika "tak jakby wypozyczonego" rozliczac kwote otrzymana od firmy rozliczac podatki z tego brac prowizje dla siebie i reszte wyplacac tej osobie.
No i oczywiscie np w weekendy moglbym sam prywatnie swiadczyc uslugi transportowe oglaszajac sie na allegro/gumtree w gazecie (z tym bym sobie juz poradzil :)). itp. Przewoz mebli czy czegos. Moze by sie udalo z kims nawiazac stala wspolprace.
Wracajac do glownego tematu.
Maly biznes plan. (zest. miesieczne)
Zyski.
Wstepnie obliczylem ze od firmy kurierskiej dostawalbym ok 6-12 k zl miesiecznie (dane od znajomego ktory tak juz robi) i chyba dodatkowo za paliwo jakos (+ faktury na paliwo itp to mozna pozniej jakos rozliczac prawda ?).
Wydatki.
Za firme
- 300 zl - Zus (przez 2 lata).
- ~2700 zl Paliwo ~200 km dziennie
- 200 zl - Amortyzacja
- 200 zl - Fundusz gwarancyjny na części (pracuje w hurtowni cz. samochodowych wiec mialbym taniej plyny itp).
- 19% podatku ?
- Skladka OC i AC / 12 (nie wiem jeszcze jaka to kwota w przypadku firm)
- ewentualny koszt kredytu (wzialbym max 5-10 k tylko gdybym byl pewien ze wszystko sie w miare zgadza i oplaci, gdyz ogolnie to jestem anty w stosunku do kredytow konsumenckich, ale firma to w sumie inwestycja, a dzieki kredytowi mozna rozpoczac ja te 2-3 mies wczesniej.).
Za osobe zatrudniona.
~ 1800-2500/3000 - wynagrodzenie (nie wiem czy to nizej dobrze podalem ale ok 600-900 zl doliczyc trzeba).
~ 200-250 - zus
~ 150 - sk. zdrowotna
~ 140 - urzad skarbowy.
Za siebie nie musze chyba placic ZUS bo jestem ubezpieczony w szkole i swojej pracy a poza tym to ta skladka jest = tej 300 zl za firme chyba ? bo zakladajac firme automatycznie staje sie w niej samozatrudniony, zgadza sie ?
Czy orientuje sie ktos czy jest mozliwosc jakiegos dofinansowania ? Bo z Urzewdu Pracy nie daja na srodki transportu, poza tym musialbym zrezygnowac z pracy.
Gdybym na tym wszystkim juz po postawieniu tego i zalatwieniu wszystkich formalnosci. Zarabial nawet te 500-1500 zl miesiecznie, za rozliczenie goscia, ewentualnie jakies sprawy zwiazane z autem. To i tak byloby zajebiscie bo wliczam amortyzacje i koszt czesci. (czyli pieniadze ulokowane w aucie zostana na tym samym poziomie). Druga skladka emerytalna ? (w mojej firmie i w mojej pracy?) No i dochodza takie bonusy jak firmowy telefon oraz faktury na paliwo dla uzytku wlasnego/firmowego.
Czy cos pominalem lub pomylilem ?