|
Firma produkujaca sprzet wojskowy i dla sluzb mundurowych |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam ponownie. poniewaz nikt nie byl mi w stanie podpowiedziec cokolwiek na moj poprzedni post to wyjasnie wszystko jeszcze dokladniej. Chodzi o zalozenie firmy ktora by produkowala profesionalny i niedrogi sprzet militarny oraz dla roznych sluzb. Ostatnimi czasy w polsce i europie pojawia sie coraz wiecej roznych grup stowarzyszen oraz formacji mnilitarnych i paramilitarnych. moja firma trudnila by sie produkcja podstawowego wyposarzenia militarnego tzn: kamizelki taktyczne roznych wzorow, ubiory specjalnego przeznaczenia, ladownice, plecaki i cala inna game sprzetu ktorego nie sposob tu wymienic. Swoja oferte chcialbym poszezyc rowniez o sprzet turystyczny oraz wedkarski i mysliwski. Obecnie na polskim rynku dziala tylko pare podobnych firm, sa to MIWO MILITARY, LUBAWA, oraz MIL-TEC. miwo znana jest ze sprzetu najwyzszej klasy oraz najwyzszej ceny, lubawa jest tania lecz bardzo zawodna , natomiast mil-tec to totalna porazka pod kazdym wzgledem. W tej sytuacji widze dla siebie miejsce i spora szanse na rynku produkujac sprzet wysokiej klasy, niezawodny oraz trwaly i oczywiscie w stosownej cenie. prosze o jakiekolwiekl porady i zapraszam goraco do dyskusji. POZDRAWIAM
Witam serdecznie ! Pracuję w firmie o której pewnie nie słyszałeś a która w tej chwili zaspokaja w ok.38% krajowe zapotrzebowanie na wymieniony przez ciebie sprzęt. Nie chciałbym cię zniechęcić, ale znając trochę temat od kuchni powiem ci że marne szanse są na wejście w taki temat. Jeśli chodzi o "naszą" sprzedaż dla wojska, policji to "mamy" ją dzięki pozycji wyrobionej przez zakład w latach 70, kiedy to byliśmy zakładem wojskowym. Poza tym znajomości Prezesa firmy, przynależność zakładu do BUMAR S.A. tworzą bariere nie do pokonania przez kogos kto startuje w takiej branży. Pozdrawiam
W przypadku zamówień rządowych obowiązują procedury przetargowe, a wejść w duże przetargi jest bardzo trudno z uwagi na procedury zaporowe dla nowych firm, które chciałyby wejść w strefę zamówień publicznych. Ustawa o zamówieniach publicznych nie wyklucza legalnego stosowania przez zamawiających procedur uniemożliwiajacych wejście przez nowe firmy. Wg mnie jest to sprzeczne z konstytucją, ale jest to de facto zalegalizowane prawnie.
Potwierdzam, aczkolwiek ustawa o zamówieniach publicznych obowiązuje powyżej jakiegoś pułapu cenowego o ile dobrze pamietam to raz, druga sprawa że zaklad w którym pracuję bardzo dużo umów podpisuje pod koniec roku kiedy to ministerstwa po prostu pozbywają się nadwyżek w budżecie, a które w razie niewykorzystania przepadną na rzecz budżetu państwa, i z tego co się zdążyłem zorientować te jesienne zamówienia na pewno nie idą ustawową drogą przetrgową.
|
|