Witam wszystkich,
Nazywam eis Michał. Forum odwiedzam juz od dawna , ale dopiero teraz naszła mnie potrzeba zaczerpnięcia wiedzy niezbędnej mi do rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej.
Krotka historia mojej „specjalizacji”:
Od kilku lat pracuje jako promotor eventow, pubow i klubow nocnych.
Uczyłem się od naprawdę doświadczonych ludzi w tej branży, stawiając pierwsze kroki za granica a mianowicie Anglii.
Tam zaczynałem od pracy na barze , rozdawałem tez ulotki w street teamie klubu. Z czasem zostałem sub-promotorem zarabiajac na wprowadzaniu ludzi na moja listę z której później moglem sie rozliczyć pieniężnie.
Po jakimś czasie zostałem już oficjalnym promotorem, budującym bazy danych klientów, obserwującym promocje i sposób działania konkurencji, szukającym niszy na rynku dla klubów współpracujących ze mna.
Od jakiegoś czasu jestem w Polsce. Działam na zlecenie klubów a do moich obowiązków należy całkowita organizacja i promocja imprezy..
Moje zaplecze:
-Współpracuje z profesjonalnymi fotografami i kamerzystami/montażystami Vid dokumentującymi moje imprezy ( świetne i profesjonalne nośniki reklamy Product Placement)
- w sklad ekipy wchodza tez graficy ( ulotki ,plakaty , loga , strony www)
- mam swoich rezydentow Dji i Vji (vizualizacje , operowanie światłem)
- współpracuje z drukarniami
- po licznych bookingach artyswow z całej europy posiadam kontakt umożliwiające mi bookowanie młode utalentowane kapele , dj i innych artystów
-współpracuje ze szczudlarzami, połykaczami ogni i innymi artystami
Generalnie zajmuje się promocja i organizacja od A do Z.
Chciałem dowiedzieć się o :
- sposób rozliczeń z urzędem skarbowym
- jaki byłby to profil firmy która zajmuje się tym co robię ja
- gdzie mogę dostać pomoc z przygotowaniem dokumentacji do wynajmu lokalu, sposobu rozliczeń się z ochrona , artystami, dźwiękowcami czy tez hostessami (ludźmi zatrudnionymi na dany dzień) tak ,żeby spełniało to polskie standardy .
- jednym z profili firmy jest promocja klubu ( nie tylko danej imprezy)
Jak rozliczałbym się za zlecenie i jak rozliczał bym się za pośrednictwo pomiędzy klubem a np. Firma która zdecydowała się zorganizować imprezę firmową w danym klubie lecz poprzez moja usługę organizacyjna.
-czy są jakieś zniżki za współpracowanie z artystami i w pewnym sensie promocje miasta , uatrakcyjnienie oferty rekreacyjnej miasta.
Generalnie chce wiedzieć jakie profile firmy wpisać przy rejestrowaniu firmy(w pewnym sensie są ta usługi, ale samodzielna organizacja imprez i rozliczanie się z biletów to jzu co innego.)
- czy na taka działalność są przeznaczone jakieś dotacje?
Na razie tyle.. nie chce za dużo namieszać..
Proszę o pomoc i dziękuje
Mike