|
Firma remontowa - strona 2 |
Firma remontowa
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
prywatne mieszkania, domki jednorodzinne na początek
Witam.
Chce założyć firmę remontową. Poszukuje experta który doradziłby jaką formę opodatkowania wybrać? Czy wybrać zwolnienie z Vatu czy nie? I pytanie z poza tematu w jakim przypadku (zwolnienie podmiotowe) musze zakupić kase fiskalną? Dodatkowo prosiłbym o wyjasnienie "działania" vatu. Jesli kupuje materiał za 100zł +22%vat czyli 122zł i sprzedaje go razem z usługą za 250zł + 7% vat to należy mi sie jakieś odliczenie? Usługi wykonywałbym z materiałem (faktury Vat z hurtowni) i najcześciej dla osób fizycznych nieprowadzących działalności, niekiedy firmy. Szukam najkorzystniejszego rozwiązania. Bardzo proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie.
Prowadząc taką działalność będziesz musiał często wystawiać faktury VAT więc siłą rzeczy będziesz musiał zostać vatowcem. Zresztą szybko przekroczysz próg wiec US cie zmusi do wpisu do vatowców. Kasa fiskalna raczej będzie nieunikniona.
Ale dopóki nie przekrocze progu 50tys obrotu mogę być zwolniony z Vat. Wyczytałem w ustawach i rozpocządzeniach ze osoba zwolniona z Vatu musi posiadać kase fiskalną od samego początku, jesli sie nie myle... Czy w tym przypadku łapie sie na zwolnienie z kasy do progu 20tys i dodatkowo zwolnienie z Vatu do progu 50tys? Czy jedno wyklucza drugie?
Chciałbym też zapytać o jedną kwestie. W rozpoczączeniu o kasach fiskalnych jest mowa o zwolnieniu ze stosowania kasy jesli wszelkiego rodzaju rozliczenia sa kierowane przez poczte lub bank na konto z dokładnych oznaczeniem czego dane wynagrodzenie dotyczy, jakiej usługi. Czy mógłbym to wykorzystac? Wizja mam taką: - KPiR - płatnik Vat - zwolniony z kasy fiskalnej - wszystkie transakcje na konto bankowe. Realne?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|