Witam, od dłuższego czasu noszę się z zamiarem założenia pierwszej DG, padło na "remontówkę" bo inaczej nie mogło, a to dlatego że siedzę w tej branży od 16 - tego roku życia(nauka zawodu, wyjazdy za granicę). Pozatym robie to też przez czas kiedy nie pracuje gdzieś na etacie(czyli przeważnie), i wiem że tym się chcę zajmować. Mam też pewne zaplecze sprzętowe,ale dużo rzeczy jeszcze by się przydało, dlatego niezbędna bedzie inwestycja! Niestety nie posiadam żadnego kapitału i dlatego będe się starał o dotacje z UP lub coś podobnego. Zakładam że pomysł wypali bo uwazam że jest teraz dobry okres na zakładanie takiej działalności ponieważ brakuje na rynku fachowców (dużo wyjechało z granice), stawki za usługi wzrosły, na początek nie potrzeba az takich dużych sum na rozruch no i wiem ze klijenci powinni byc zadowoleni z mojego wykonania w/w prac.
Oczywiscie mimo że staram sie jak najlepiej przygotować i dużo już wiem to i tak mam mnóstwo obaw i w związku z tym pytań :
- jak pozyskiwać klijentów?
- jaki rodzaj działalnosci i opodatkowania wybrać?
- z jakimi zagrożeniami sie liczyć?(nie znam za dobrze sytuacji na rynku)
Nie jedno pytanie pewnie na tym forum jeszcze zadam, bo raczej jestem człowiekiem ostrożnym, ale mam nadzieje ze uchroni mnie to od jakieś wtopy.
Licze na zainteresowanie starych wyjadaczy i za wszelkie rady z góry dziekuje !