Witam,
Ostatnio przyszedl mi do głowy pewien pomysl.
Mianowicie firma mialaby zajmowac sie robieniem badan markietingowych dla nowych firm, badz dla firm juz istniejeacych, ktore chca otworzyc swoja filie na nowym terenie.
Głownym zadaniem takiej firmy byloby zebranie wiadomosci na temat konkurencji, cen jakie ona proponuje. Na temat klientow i ich zapotrzebowan itd, krotko mowiac firma mialaby na celu dac odpowiedz czy otwarcie danego biznesu ma sens na danym terenie.
Wiem ze takie firmy istnieja, jednak w wiekszosci sa to duze korporacje ktore zajmuja, duzymi przedsiewzieciami , jak np: wprowadzenie nowej sieci hipermarketow.
Ja natomias mysle o rynkach duzzo mniejszych , do ktorych moglyby sie zaliczac juz misteczka od powiedzmy 20-30 tys mieszkancow.
Zapytacie teraz pewnie dlaczego pytam Was czy taki interes mialby racje bytu w Poslce, skoro to wlasnie ja mialbym dawać odpowiedz na tekie pytania w mojej firmie.
Odpowiedz jest prosta. Czy Wy, gdybyscie chcieli otworzyc nowy biznes, zglosilibyscie sie do takiej firmy, ktora powiedzmy w ciagu 2-3 dni, za kilka set zlotych(te wartosci sa wymyslone, bo narezie wiem tylko ile kosztuje taka usluga u duzych firm np: pewien hipermarket chca poprawic sprzedaz zaplacil ok 25000 zl za przeprowadzenie badan na ich klientaach ) zrobilaby dokladne zestawienie na temat konkurencji i potencjalnych klientow.
Wydaje mi sie ze duzym plusem takiej firmy jest to ze nie potrzeba duzego wkladu finansowego na poczatek. Aby dotrzec do klienta na poczatek wystarczy tylko internet, no a cale badabia polegaja glownie na doarciu osobistym do konkurencji, lub klientow.