Witam!!! Jestem studentem logistyki i mysle nad otwarciem firmy spedycyjnej. Czy jest to w ogole oplacalne w dzisiejszych czasach, jaki pieniadze trzeba przeznaczyc na start i najwazniejsze chyba.... Jak to robic ?? :)
Pozdrawiam
|
Firma Spedycyjna! Na czym to polega itd.. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam!!! Jestem studentem logistyki i mysle nad otwarciem firmy spedycyjnej. Czy jest to w ogole oplacalne w dzisiejszych czasach, jaki pieniadze trzeba przeznaczyc na start i najwazniejsze chyba.... Jak to robic ?? :)
Pozdrawiam
A czy są firmy spedycyjne, zajmujące się małymi przewoźnikami, czyli busami?
Sam szukam zleceń na busa i myślę, że może byś pomyślał o otwarciu takiej właśnie spedycji. Bo wiadomo, że spedycji zajmujących się TIRami jest masa, to może taki profil - obsługa drobnych przewoźników na początek działalności, to dobry pomysł? Więcej o moim busie - http://www.romanserwis.pl
Moim zdaniem Spedycja zajmuje sie tylko i wylacznie przewozem towarow a nie ludzi...
Znalazlem definicje: Spedycja są to czynności podejmowane w celu zorganizowania przesłania powierzonego spedytorowi towaru z punktu A do punktu B w określonym czasie. Spedytor posiadając odpowiednią wiedzę i podpisane z wieloma przewoźnikami (firmami transportowymi) umowy, optymalizuje dla danego rodzaju towaru koszt jego przewozu uwzględniając przy tym wymogi czasu jego dostawy. Spedytor zawsze reprezentuje i działa w interesie właściciela towaru a nie przewoźnika, na każdym etapie zabezpiecza jego interesy. Spedytor najpierw doradza swojemu klientowi najlepsze opcje dostawy a następnie czuwa nad jego towarem aż do momentu zakończenia przewozu. Spedytor może wykonać dla swojego klienta wiele dodatkowych czynności, takich jak ubezpieczenie, odprawa celna, zabezpieczenie należności za towar i wiele innych. Roman troszke malego masz tego busika gdyby to byl sprinter maxi albo VW LT 35 tez maxi to wtedy mozna by cos wykombinowac, bo jezeli juz zdazaja sie male ladunki to wlasnie na takie auta... pozdrawiam
No wiem, że mały, ale od czegoś zaczać muszę. Co najwyżej będę jeździł na początek lokalnie. Myślę też o znalezieniu firm, którym trzeba przewieżć mniejszą ilość towaru, ale za to np. wartościowego. Myślę, że małe busy też są potrzebne do określonych zadań. Tylko trzeba znaleźć te zlecenia.
Wydaje mi się, że bardziej od kasy będą Ci potrzebne kontakty i orientacja w temacie. Bo koszty nie wydają mi się być jakieś duże, przecież to tylko pośrednicto. Chyba że o czymś nie wiem, np. jakieś certyfikaty czy ubezpieczenia?
No wlasnie te ubezpieczenia nie sa wymagane ale raczej musza byc bo w razie jakby towar zaginal lub ulegl uszkodzeniu podczas transportu to ja jestem za to odpowiedzialny a nie firma ktora daje mi zlecenie. A kontaktow trzeba miec mnostwo no i na poczatku zeby zlapac klientow trzeba placic gotowka i to najlepiej w ciagu 48h bo zadna inna firma nie da zlecenia gowniarzowi takiemu jak ja i zgodzi sie na fakture z terminem platnosci do 30 lub 40 dni. hehe :D
JEST KTOS DOSWIADCZONY KTO MIAL DOCZYNIENIA ZE SPEDYCJA I JEST CHETNY UDZIELIC PARU CENNYCH RAD?? :) Z GORY DZIEKUJE I POZDRAWIAM
Michał - zarabia się dobrze na spedycji międzynarodowej, krajówka może być tylko dodatkiem.
Podstawa to doskonały język i chociaż jeden kontakt. Spedycja to biznes oparty na kontaktach. Jak ich nie masz to będzie cieżko. Można oczywiście wyrobić, ale to trwa. Lepiej zatrudnić jakiegoś spedytora i z nim rozkręcić biznes. Ubezpieczenie jest absolutnie konieczne i jest dość drogie. Ja akurat znam to od strony transportu.
Czy ktoś posiada wiedzę, czy są spedycje, które mają zlecenia dla busów na przewóz towarów? Czy warto się zgłaszać do spedytorów i czekać na zlecenia, czy lepiej szukać bezpośrednio w firmach potrzebujących transportu busem?
Posiadam samochod MB Sprinter 413 Plandeka i musze przyznac szczerze ze na ten samochod jest problem z jazdami. Posiadam w firmie inne wieksze samochody i na nie jazdy sa. A na to auto ciezko cos wyszukac. Moim zdaniem dzialnosc faktycznie warto zaczynac od malego samochodu ale tak jak koledzy mowili jesli ma sie znajomosci czyli firmy ktore potrzebuja taki pojazd.
|
|