|
Firma Spedycyjna |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
czesc mam pomysl aby otworzyc firme spedycyjna .. jak znam zycie to nie potrzeba w nia miec wielkiego wkladu wystarczy troche poglowkowac znalesc klientow no i troche kasy kolo 20 tys powinno starczyc .. oczywiscie samochody najlepiej kombi albo busy .. nasza poczta nie dziala za dobrze wiec jak by dobrze wyszlo to kto wie .. w polsce dziala tylko DHL i Masterlink o innych mi nic nie wiadomo .. moze ktos by chcial sie wlaczyc i owtorzyc cos takiego w spolce .. pozdrawiam
Chciałbym szczerze mówiąc podzielać Twój optymizm ale po prostu nie dam rady. Po pierwsze 20.000 PLN przy zakładaniu firmy spedycyjnej to ŻADNA kwota,po drugie poza DHL i Masterlink jest mnóstwo innych firm takich jak UPS itd. Poza tym firmy typu DHL mają podpisane umowy z mniejszymi firmami,które wykonują dla nich częśc zleceń. Spróbować owszem można ale cięzko konkurować z gigantami o ktorych tutaj wspomniałem. W żaden sposób nie krytykuje Twojego pomysłu,bo każdy jest dobry niemniej jednak szanse na sukces w tym wypadku są minimalne.Pozdrawiam.
Aby otworzyć taką firmę musisz:
1. skończyć studia na transporcie 2. zdać testy 3. nie możesz być karany itp. 4. na pierwszy samochód musisz mieć zabezpieczenie bodajże 9000 euro, a na każdy kolejny 5000 euro To tak w streszczeniu
1 - Nie trzeba konczyc studiow! 2 - Racej certyfikat kompetencji zawodowych 3 - Tu sie zgodze 4 - Tak jest, ale spedycje niekoniecznie trzeba laczyc z przewozami, do ktorych sa potrzebne samochody (a tym samym wspomniane zabezpieczenie finansowe)
Przy zakładaniu spedycji potrzeba zgodnie z Ustawą o Transporcie Drogowym :
1. Certyfikat kompetencji zawodowych - ( ciężki kurs i jeszcze gorszy egzamin, nie mówię o kosztach ) 2. Zabezpiecenie finansowe w wysokości 50 000 Euro - wszystko jest w ustawie to są dwa podstawowe i zarazem najgorsze warunki do spełnienia, reszta to betka.
napisałeś że nie trzeba kończyć studiów czyli po technikum technik-logistyk tak? i co potem ? pewnie jakiś certyfikat i licencja?
SOrry ale nie wiesz o czym piszesz, jest jeszcze duuuużo firm, żeby zaistnieć musisz znajść jakąś nisze w tej branży, IMHO superszybkie dostawy w obrębie miasta na przykład
|
|