|
Firma sprzątająca , pożądkowa |
Firma sprzątająca , pożądkowa
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam:)Jestem młodym przedsiębiorcom z miasta powyżej 200 tys mieszkańców. Mam pomysł otwarcia firmy sprzątającej. Na początku chciałbym zatrudnić około 3 osoby . Myślę na początek wyskoczyć z ofertą kompleksowego sprzątania domów jednorodzinnych , mieszkań.(mycie okien , podłóg , sprzątanie pokoi , kuchni , łazienek , koszenie trawy , plewienie) . Moja oferta wyróżniała by sie od innych tego typu (pseudo sprzątaczek) tym ze wszytko byłoby wykonane w bardzo szybkim tempie około 1-2 godzin na domek ponieważ sprzątałyby 3-4 osoby.Oczywiście wszytko przy użyciu specjalistycznych chemicznych środków.Wiadomo sprzątać nikt nie lubi tym bardziej jeśli jest sie zagonionym codziennym życiem , a więc dobra reklama skierowana do odpowiednich odbiorców , potencjalnych klientów (ulotki , reklama w necie , może w radiu ) mogłaby wzbudzić zainteresowanie.Przewiduje że za taki domek można wyskoczyć z cena około 100 - 200 złotych (wiem że są tacy którzy są gotowi zapłacić takie pieniądze byle by żyć w czystości) Oczywiście wprowadziłbym karty stałego klienta , karnety itp. W miarę rozwoju firmy dodatkowe oferty sprzątanie biur urzędów, powierzchni komercyjnych itp. Napiszcie co o tym myślicie??? Dzięki z góry za Komentarze:)Pozdrawiam
witam!
bardzo dobry pomysł!w tych czasach ludzie są bardzo zajęci zarabianiem pieniędzy i nie mają czasu,chęci ani sił na sprzątanie! więc myślę, że to bardzo dobry pomysl=) życzę powodzenia=) pozdrawiam
no żeby był pożadek to czeba pospszątać
to hyba jasne jestem wstrząsniety martini , pomysłem a nie zmieszany
Trzeba pamiętać o kilku rzeczach.
1. Trudno dzisiaj znaleźć ludzi do pracy w tym zawodzie. Młodzi ludzie wolą wyjechać do UK, a w kraju bezrobotni to już tylko pijacy. 2. Ciężko z klientami w kwestii rozliczeń - oni pomiatają Tobą. Co z tego, że jesteś właścicielem firmy... ale ona zajmuje się SPRZĄTANIEM... uważają się za lepszych...
Moj sasiad sie ma taka firme, dostal dotacje z urzedu pracy na srodki itd.., wiec wklad jest praktycznie zerowy. Sprzata takze samochody. Pracuje sam, ma duzo klientow, ale narzeka ze sie przemecza. Wbrew pozorom goniac 3-4 osoby do wysprzatania domu 1-2h to bardzo duzy wysilek i nie nastawiaj sie na duza wydajnosc Twoich ludzi, chyba ze zmotywujesz ich zarobkami. jezeli mowisz ze chcesz 100-200zl za dom to watpie zeby Ci sie to oplacalo. Pozatym szczerze w to watpie aby 4 osoby zdazylo wysprzatac caly dom w tak krotkim czasie. Lepiej kasuj wiecej i rob to nie tylko na czas ale i na dokladnosc, Uwierz, ze klienci w tym fachu potrafia byc wybredni, ich wybrednosc bedzie Cie kosztowac duzo: czasu, nerwow, a co za tym idzie i pieniedzy :) mysle ze najlepiej bedzie jezeli narazie sprobujesz robic to sam, lub umowisz sie na pomoc osob ktorych narzie nie zatrudnisz. ( za bledy przepraszam, jestem dyslektykiem)
Myślę, że Twoim atutem nie powinna być szybkość sprzątania, ponieważ klient myśli od razu, że wpadną na 2 godziny posprzątają szybko, powierzchownie i szybko pojadą do kolejnego domu. Twoim atutem powinna być dokładność, klienci płacą i wymagają, chcą mieć dokładnie wysprzątany dom, niekoniecznie bardzo szybko. Cena za wysprzątanie domu 100 - 200zł to za mało, policz koszty specjalistycznych środków, które nie są tanie, plus pracownicy, plus koszty utrzymania firmy (podatki, ubezpieczenia), plus koszty dojazdu. Policz sobie to dokładnie i wtedy zaproponuj realną cenę tej usługi. Pomyśl także o świadczeniu usług sprzątania biur, może to być sposób na stałe zlecenia i stałe dochody. Także przelicz wszystko, zrób dobry biznes plan i wszystko będzie jasne. Pomysł jest dobry, tylko wymaga fachowego podejścia.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Firma sprzątająca , pożądkowa": - Firma Sprzątająca - Mała firma sprzątająca - większa firma sprzątająca - Firma Sprzatająca i nie tylko? - FIRMA SPRZĄTAJĄCA OFERUJE:
• Strona 1 z 1
|
|