|
Firma sprzątająca |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Firma sprzatająca np sprzątanie mieszkań, mycie pomników, sprzątanie terenów zielonych. Na początek na czarno a jak by szło to można sie zarejestrować. Co o tym sądzicie szło by to. Może ktoś z was ma takie doświadczenia
tez nad tym myslałem kiedyś . Znam osobe która sprzata w prywatnym domu za 30 zł dziennie! jest ona bardzo dobrym pracownikiem i zgłośiła chęc pracy dla mnie.
Problem w tym że niewiem jak sie do tego zabrac ciężko wyczuc czy jest popyt na taka usługe bo w okolicy mam miasto ok 45 tys a reszta to małe miejscowości no i ok 35km jest Czestochowa. Mysle ze najwiękrzym wydatkiem jest reklama i ona dzwiga ten interes a na nią 3eba miec dość duzo sirodków aby dotrzec do ludzi którzy mogli by skorzystać z oferty
30 zlotych za caly dzien ciezkiej pracy, bez ubezpieczenia i bez podatkow?!
10 zl za godzine to minimum trzeba brac. A jesli nie bedzie chetnych do placenia takich sum to zaden interes te sprzatanie :/
a jak by sprzątać w duzych zakładach co by trzeba było zrobic rozmawiac z dyrektorem czy jest zainteresowany tego typu usługą a jesli by było duzo chetnych firm na tego typu dzialalnosc to wtedy założyc firme
tak dokładnie ! wiec rozmawiajac z tą osoba powiedziała ze jezeli mogła by pracowac ze mną czy u mnie w firmie to z pocałowaniem ręki. Powiedzcie jak najl;epiej w takim biznesie dotrzec do klienta?
Ktoś w USA zbija kokosy na firmie sprzątającej miejsca po zabójstwach itp.
Raczej standartowo - www, ogloszenia, ulotki... Poszukac miejsca gdzie zakupy robia profesjonalisci - tacy co te 2-3 tysiace przynajmniej zarabiaja i tam zostawic lub rozdac. Znalezc kilku klientow, zdobyc ich solidnoscia a potem klienci poinformowani poczta pantoflowa sami sie znajda. Sprzatanie to bardzo dobry interes, bo nie wymaga zadnych inwestycji na starcie. Jakis czas mozna dzialac w szarej strefie, potem dzialalnosc, firmowy samochod..
coraz bardziej sie nastawiam na ten interes :)
Jak myslicie ile ludzi jest potrzebnych na starcie? Tak jak wspomniałem mam 1 zaufana i mysle ze sam mógłbym to robić na początku. Czy ktos wie może jakie zaopatrzenie nalezy posiadać i ile na nie trzeba przeznaczyc|? I jaka stawak jest odpowiednia? czy te wspomniane 10 zł/h jest dobrą stawka?
[quote="bordowy"]coraz bardziej sie nastawiam na ten interes :)[quote]
Nie ma sie tez czym podniecac bo to ciezka praca jednak :/ I nawet jesli zamierzasz byc tylko szefem ktory tylko zlecenia przyjmuje to na poczatku sam bedziesz musial sprzatac. Z pracownikami taki myk, ze moga sie dogadac z zleceniodawcami i zaczac dzialac bez twojego posrednictwa, cala kase biorac dla siebie. Inna sprawa, pracownicy to skomplikowana ksiegowosc :/ I do tego zus trzeba im oplacac. Rozwiazanie to zatrudnianie uczniow i studentow do 26 roku zycia - wtedy nie trzeba zusu. Mozna by tez zatrudnic na 1/8 albo 1/4 etatu i wszystkie dodatkowe godziny jako nadgodziny traktowac. Tak rzucilem 10 zeta za godzine, bo musisz pracownikowi przynajmniej 6-7, reszta dla ciebie - musisz za te kase oplacic zus, koszt reklamy... Musisz startowac sam - pracownikow bedziesz szukal gdy zlecen bedzie za duzo do zrobienia dla jednej osoby. Zaczynasz praktycznie bez kosztow - jakies sciereczki, miotly, mopy, ludwik, pronto itp Jesli masz troche kasy to moze warto zainwestowac w cykliniarke do podlog, albo przynajmniej odkurzacz pioracy dywany.
jakie urządzenia zakupić pomóżcie mi może odkurzacz karcher ds 5500 z filtrem wodnym
Zbadać potrzeby rynku> Porozmawiać z ludźmi> Poznać ich potrzeby > Porozmawiać z dyrekcjami firm > Dowiedzieć się czego potrzebują > Zarejestrować firmę > Zakupić odpowiedni sprzęt > Dbać o satysfakcję klientów > Uzyskać rekomendacje > Pilnować biznesu!
|
|