Tyle się spisałem i wpierniczyło wszystko :P
Sposób na dobry transport mojego ex szefa:
-tankowanie tylko u siebie na bazie ,25-30 tys litrów ,ropy dostarcza orlen
-robi polska -niemcy-polska ,na zagłębie jeździ i z zagłębie ma powroty
trasy zazwyczaj około 2500km tak żeby paliwa wystarczyło,zero tankowania po stacjach a tym bardziej za granicami
-ma 8 ciagników volvo ,10 naczep
-5ciu kierowców ,każdy robi dla niego 2x niemca w tygodniu ,płatne z km od 30-35gr/k +podstawa 1000brutto
-kiedy kierowcy są w trasie on ładuje wolne naczepy ,a te które przywiozą sam jedzie rozładować
za załadowanie naczepy odbija 100zł i tak samo za załadowanie naczepy 100zł(średnio każdemu rozładuje /załaduje 6-7 naczep/miesiąc)
-kierowcy bujają się na wariata,tzn tarczki za okno,Ci co na tachu cyfrowym jeżdżą na 2-3 kartach
I dużo by tu jeszcze pisać o tej firmie,ale jemu nie brakuje,ml,s klasy ,slk itp itd
Kase zawsze ma ,płaci kierowcą od 4.500-6.500 na łapę.
Transport jest super interesem o ile posiada się robotę bez pośrednika przynajmniej tutaj w kraju,tak jak on ma to zorganizowane,a na powroty ma dwie roboty + byle co z internetu + spedycji. i tak to sie kreci i cały czas do przodu,nowe auta ,inwestycje itd.
Na początek proponuje jedno autko w leasing,własny cpn do 15tys litrów ,myjkę,mały warsztat kilka narzędzi byle wszystkiego nie robić po serwisach np wymiany klocków,siłowników,nie wiem spręzarke wymienić ,wymiany olejów filtrów i wiele innych rzeczy można robić samemu ewentualnie z mechanikiem który będzie do nas przychodził po godzinach za pare zł żeby pogrzebać.
p.s. jest spedycja która płaci z góry ,tylko ze odbija automatycznie 5% z frachtu przy takiej przedpłacie,ale chyba trzeba im swoje autko ofiarować by tułało się na przerzutach przynajmniej 3/1....ale i z tego podobno firmy są w stanie się utrzymać ,płacą kierowcą,spłacają nowe samochody..