Cezary Rogulski napisał(a):Co polecacie tzn. jakie auto?
To zalezy ile pieniedzy jestes w stanie przeznaczyc na samochod. Z nowych dostawczakow mysle mb sprinter albo vw crafter.
|
Firma transportowa - strona 5 |
Firma transportowa
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
To zalezy ile pieniedzy jestes w stanie przeznaczyc na samochod. Z nowych dostawczakow mysle mb sprinter albo vw crafter.
a z tanszych samochodow jaki mogli byscie polecic.
Widać ,że pan tylko reklamy ogląda .Mała rada ,popatrz sobie 10 minut na dużą 3 pasmową ulicę w centrum miasta.Zobacz jakie autka (busy) przeważąją ...każdy ma swojego ulubieńca-moim jest ducato, bardzo dobra relacja jakosci do ceny,jeśli masz dojście-warto kupić roczne z małym przebiegiem - powystawowe na przykład.Nie kupuj tylko furki z wypożyczalni ,z wiadomych względów .Sprinter jest dobry , ładny i fajny ale czy ktoś powiedział jaką ma ładowność ? Albo ile kosztuję części i przeglądy ? A ile tam wsadzisz palet to już inna sprawa.warto też ,żeby autko miało wzmacniane tylne zawieszenie (nie siada...),kanapę (zamiast siedzeń pasażera) ,powiększony zbiornik paliwa-przydaje się na dłuższe trasy za granicę .Odpowiednikiem ducato jest też oczywiście np. boxer -kwestia wyboru silnika ,przywiązania do marki itd.
jednym słowem-powiedziałem co wiedziałem ! pozdrawiam !
Jesli dysponujesz gotowka ok 200tys zl. to zamiast otwierac transport do 3,5t pomyslalbym o transporcie tirami.Za te kwote kupisz jeden w miare rozsadny zestaw, zaczynajac na poczatek od kilku umow lepiej wyjdziesz niz na autach do 3,5t.problem w tym ze tu musisz miec prawojazdy C+E i ukonczony kurs na przewoz rzeczy.Stawka za km od 2.30-2.70zl, firmy placa po miesiacu czasu, czy te wieksze czy te mniejsze.Ja wlasnie teraz porobilem wszystko i zamierzam wejsc na poczatek do jakiejs jezdzac na ich taborze, biznes w postaci sklepu z ciuchami oddaje mojej przyszlej zonie pod opieke narazie:)Z zarobkow jakie mi proponowala jedna firma zajmujaca sie transportem miedzynarodowym dowiedzialem sie ze mialbym 5,500-6,000zl na miesiac pracy w systemie 3/1, trzy tygodnie zagranica i jeden tydzien wolnego.Wnioskuje wiec ze na takim transporcie jako prywatny przewoznik mialbys ok 15,000-20,000 zl miesiecznie dochodu z jednego auta,ale moge sie mylic.
A co sie w tym biznesie bardziej opłaca- jeździć jednym tirem czy jednym dostawczym (3,5t)? Jak wychodzi spalanie przy tirze a jak przy np. sprinterze? I skąd można pozyskiwać zleceniodawców?
do: BARTEK
witam ! jak to wygląda z klientami ?jestem studentem logistyki-wiem ,że to wszystko nie jest tak proste jak wygląda-samo uzyskanie wszystkich zaświadczeń i egzamin nie jest sprawą prostą.dodatkowo 9000 euro za pierwsze auto,5000 za każde kolejne no i krokodylki...ale to już szczegół.czy jeżeli dysponuję jednym ciągnikiem,to mam szansę go utrzymać ?zakładając ,że siedzę w kredycie itd. czy firmy będą chciały ze mną rozmawiać ?wiem ,że ten rynek niesamowicie się rozwija,ale czy już się nasycił ? dzięki pozdrawiam !
Najpierw poczytajcie dokładnie inne posty które są na forum!!!!
To moze właśnie Ty powinieneś sobie coś obejrzeć...
Tak tak, tylko,że za każdą duperelkę w salonie musisz dopłacać, a suma sumarum wyjdzie Ci tyle samo co porządny Crafter czy Sprinter...
A myślisz, że to powystawowe będzie w lepszym stanie niż to z wypożyczalni?? Jeśli tak myślisz to powiem Ci jedno. Otóż auto przy przebiegu ok 25000, czyli ok rok użytkowania "wystawowego" miało wymienioną skrzynię biegów i turbnę...
No własnie ile? Przeglądy mój drogi to swoją drogą, fakt moga być tańsze, części jak to zwykle do makaroniarzy tańsze, ale dam za to rękę uciąć ze za kilka lat auto od VW czy Mercedesa będzie w lepszym stanie niż ten Fiat... W wiem to z doświadczenia... Ale oczywiście to też jest tylko moje zdanie...Prosze się nie obrażać :)
Do Kameleon:
Zeby Ci napisac jak to jest napoczatku majac swoja firme transportowa z conajmniej jednym ciagnikiem i jakie sa z tego przychody i wydatki musialbym miec jakies doswiadczenie a niestety narazie tego mi brakuje.Ja zaczynam za 3tyg, jezdzac w taborze jednej z firm zajmujacych sie transportem miedzynarodowym.Na swoj ciagnik niestety mnie nie stac.Co do pozyskiwania zlecen na umowe zalezy od tego jaki bedziesz mial ciagnik i naczepe.Wiadomo ze wieksze firmy beda wymagaly odpowiedniego standardu ktory Twoj zestaw powinien spelniac jesli chcesz podpisac z nimi umowe.Stawki za km, sa takie jak wczesniej napisalem.Spalanie takiego ciagnika, z zaladowana naczepa to ok 33-38l/100km.Najwiecej inwestujesz w paliwo, z czesciami jest juz troche lepiej, powazne usterki rzadko sie zdarzaja, zawieszenie itd, wcale sie nie zuzywa tak szybko jak to na pozor sie wydaje.Gorzej jest z oponami bo niestety o to trzeba dbac i zalezy ile miesiecznie robisz km, sa to duze koszta ale na pokrycie ich powinno Ci spokojnie wystarczyc.Ja swija przygode dopiero zaczynam, bede jezdzil na MANie TGA z 2005r, zakladam ze miesiecznie wyjezdze ok12000 km, moja rola bedzie tylko prowadzenie we wskazane miejsce. Sadze ze gdybym dysponowal swoim ciagnikiem+naczepa to przy tej ilosci wyjezdzonych km, jako prywatny przewoznik na reke mialbym o 100% wiecej nie liczac kosztow eksploatacji auta.Transport jest i zawsze bedzie, a jesli kiedys zniknie to bedzie znaczyc ze swiat sie zatrzymal i zniknal;)
Mysle ze nie warto brac kredytu, jesli poprostu nie masz swojej gotowki na zakup jednego zestawu to nie wchodz bo nie dasz rady, wiekszosc pochlonie bank
Polecam inwestycję w stronę internetową - to na prawdę się opłaci w dłuższej perspektywie. Dodatkowo można poinformowac potencjalnych klientów o swoich usługach drogą emailową - co nic nie kosztuje.
Polecam UsaAutoSystem.pl Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Popieram, że strona www musi być. Dodatkowo pododawałem wpisy w różnych katalogach i bazach firm. Wydrukowałem również ulotkę A4, gdzie podałem dane firmowe, opis auta, rodzaj usług i rozwiozłem po okolicznych firmach, też był odzew, ale niewielki. Obecnie najwięcej Klientów pochodzi właśnie z neta.
Moją sam zrobiłem, serwer kupiłem na allegro. Może nie jest w pełni profesjonalna, ale chyba spełnia swoje zadanie. Może ktoś się wypowie na jej temat? http://www.romanserwis.pl
Ja tam samo Klientów mam tylko z internetu. Uważam że twoja strona jest czytelna i wystarczająca aby promować swoje usługi. Jeżeli mogę coś poradzić - jeżeli zainwestowałeś w stronę to zainwestuj w jej wypozycjonowanie na serwerach typu onet czy google - to na pewno się opłaci w dłuższej perspektywie.
Dodatkowo wykorzystuj każdą możliwość w promowanie strony - ot chociażby teraz to robisz odpowiadając na forum i prezentując jej adres. Z doświadczenia - dużo moich Klientów (też działam w branży motoryzacyjnej) pochodzi właśnie z takiej reklamy.
Witam!
Tez mysle na firma transportowa do DMC 3.5t. jestem w trakcje zalatwiania dokumentow ale mam problem z uzyskaniem kredytu na zakup uzywanego auta, a na kupn za gotowke po prostu mnie nie stac. Czy dla nowych firm wchodzacych na rynek istniaja jakies dogodne kredyty interesuje mnie suma okolo 50tys.
A co myslicie o kupnie auta powyzej 3,5t (w leasingu)????Był by pozniej problem z wypłaceniem sie bo z tego co wiem to łatwiej jest znalezdz klijentow na tego typu transport ale czy bank by nie nadrabiał i czy by wszystkiego nie zepsuł.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|