|
Firma tworzaca biznes plany |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Mam zamiar otworzyc firme, ktora zajmowalaby sie tworzeniem biznes planow na potrzeby nowych firm, ale takze planow finansowych juz dzialajacych przedsiebiorstw. Czy potrzebne mi sa do tego jakies uprawnienia. Podkreslam ze mam wyksztalcenie wyzsze z dfziedziny administracji, przy czym prace magisterska pisalam z prawa finansowego.
Czy przypadkiem nie Ty powinieneś to wiedzieć? Pozwoleń żadnych ale wiedzę dużą.
Małe firmy nie potrzebują biznesplanów na własne potrzeby, przy kredytach też raczej rzadko, bo banki stosują uproszczone procedury i wystarcza na ogół krótki wniosek kredytowy. Duża firma nie zamówi u Ciebie biznesplanu, bo bank nie będzie honorował biznesplanu nieznanej firmy. Tylko jedna trzecia z nowopowstających firm nie likwiduje DG przed trzecim rokiem. Tak w statystyce wyglada ryzyko dla biznesplanów nowopowstających firm i tak też jest oceniane przez banki. P.S. Life is brutal: Nie mogę dwa miesiące wykonywać biznesplanu firmie, która zapłaci mi 500 zł za bardzo dobry biznesplan, który zmniejszy do minimum ryzyko DG. Zresztą wiedza rzadko jest doceniana przez nowopowstające firmy. Zrobiłem już około 100 biznesplanów i nie jest to głównym źródłem przychodów dla mnie.
Xfree jeśli Ty wykonujesz dobry biznesplan 2 m-ce dla małych firm jak piszesz to trochę długo Ci to zajmuje.
A kolejna sprawa to zależy na jakie potrzeby będzie się tworzyło takie BP. Jeśli takie, które potrzebne są do otrzymania dotacji, to warto je robić, bo to prosta praca i nawet opłacalna. I do tego dochodzi fakt, że wątpię, żeby ktokolwiek otwierał firmę proponującą tylko i wyłącznie pisanie BP. Ja znam "koloesia" z mojej małej miejscowości, który takie BP pisze (przewaga w jego przychodach) i nawet nieźle wychodzi na tym. A czytałem, tzn widziałem taki BP przez niego napisany i niestety, ale dobrego słowa na jego temat nie powiem :-)
Biznesplan to poważna sprawa i dobrze wykonany wymaga wielu analiz, nie chodzi mi o gotowce przerabiane pod klienta.
|
|