Witam. Jako, że to moje pierwsze pytanie, ładnie się ze wszystkimi witam.
Postanowiłem założyć firmę usługową. Główną działalnością będą szkolenia, ale w miarę rozwoju również projektowanie stron. Mam kilka nurtujących pytań, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi:
1. Czy w ogóle mogę ubiegać się o jakieś dotację z UE? Jeżeli tak, to jakie? Edit: kilka wiadomości o mnie: student, wiek 22 lata, mieszkający w mieście >350tys. To będzie moja pierwsza DG.
2. Jak jest z ratami, kiedy to moja firma jest "ratodawcą" Czyli, mam szkolenie które kosztuje 1000zł. Trochę dużo, więc proponuję rozbicie na 4 raty. Co muszę zrobić, żeby świadczyć taką "usługę"?
3. Pytanie trochę bardziej prawne niż biznesowe: Załóżmy, że kupiłbym samochód na firmę, biorąc kredyt. Niestety w połowie spłacania samochodu firma upadła. Co się wtedy dzieje?
4. Znowu pytanie prawne. Czy, prowadząc firmę projektowania stron www i zatrudniając kogoś na umowę o dzieło, muszę mieć pewność, że osoba której coś zlecam ma legalne oprogramowanie, czy to już sprawa osoby zatrudnionej na umowę o dzieło? Czy w przypadku, kiedy zleceniobiorca nie posiada legalnego oprogramowania ponoszę z tego względu jakieś konsekwencje? Oczywiście moja firma posiadałaby legalny soft.
Z góry dziękuję za odpowiedź.