Witam wszystkich forumowiczów!
To mój pierwszy post, z góry przepraszam za nieścisłości.
Jestem zarejestrowany jako osoba bezrobotna i chciałbym założyć swoja działalność. Dowiadywałem się już co nie co o dotacjach unijnych i tych z urzędu pracy, o akademickich inkubatorach przedsiębiorczości, o podatkach, przeglądałem też forum.
Znam się na komputerach (bardzo dobrze na sprzęcie oraz awariach systemowych ale nie wiem wszystkiego, słabiej na lutowaniu itp.), nie jest mi też obce przygotowywanie aukcji na allegro. Chciałbym prowadzić działalność usługowo-handlową; sklep na allegro (np. komputery typu media center) + serwis, usługi na wezwanie (problemy z Windowsem, odzyskiwanie danych, konfiguracje, doradztwo). Prowadziłbym to w domu. Jestem z Rzeszowa i mieszkam przy drodze (pobocznej ale niedaleko głównej na Kraków) i na balkonie mogłaby wisieć dobrze widoczna reklama mojej firmy. Wkład własny to lokal, komputer+drukarka wartości ok. 2000 zł, środki własne ok. 3000 zł
I tutaj mam konkretne pytania:
1. Wiem, że dotacja na handel ma najmniejsze szanse, średnie na produkcję, na usługi największe.
Jakie są szanse na działalność usługowo-handlową i jak to z tym jest przy rozpatrywaniu dotacji?
2. Wiem też, że trzeba mieć wkład własny i że na towar nie dostaje się ani grosza albo jak wyczytałem na forum do 30%.
Podzespół komputera (karta graficzna, dysk twardy, RAM itp.) można uznać za towar. Czy komputer złożony z tych
podzespołów można uznać za produkt czy raczej za towar?
Czy dostane kasę na zakup podzespołów od dystrybutora, żeby złożyć z tego konkretny komputer, tj. "zrobić produkt"?
Dowiedziałem się, że aby zostać partnerem handlowym u jednego z dystrybutorów trzeba dokonać zakupów w wysokości 6000
zł przez 2 miesiące. U innego 2000 zł przez miesiąc z współpracą na co najmniej 2 miesiące. Nie mam firmy nie mam
wglądu do cenników hurtowych. Udało mi się parę razy wyłapać ceny/promocje hurtowe kilku podzespołów u jednego
dystrybutora i porównać z cenami detalicznymi na ceneo/skapcu/allegro i byłem lekko zszokowany wysokimi marżami (np.
pł. główna hurt promo 99 zł, detal 219 - 299 zł)
3. Ponieważ mam mały wkład własny, czy można zrobić jakiś "przekręt" żeby większą część dotacji przeznaczyć na towar? Np.
wykombinować, że podzespoły potrzebne są do zrobienia "produktu"? Czy usługi mogą być "przykrywką" aby skupić się na handlu?
Znacie inne sposoby? Czy mam znaleźć sobie robotę i dozbierać na towar? Może skupić się tylko na usługach?
4. Załóżmy, że otrzymałem dotację, prowadzę działalność i chcę dodatkowo podjąć pracę na etacie. Jak to z tym jest. PUP
się nie doczepi? co będzie jak się dowiedzą? czy wystarczy, że pracodawca płaci za mnie ZUS, czy płace podwójne ub. zdrowotne?
5. Konkurencja ogólnokrajowa jest ogromna. Lokalna dużo mniejsza, coś jakby oligopol. Jakie mam szanse powodzenia powyższego
przedsięwzięcia?
Bardzo chętnie usłyszę jaka jest "brutalna rzeczywistość" a także podyskutuję z osobami, które "siedzą w temacie". Jest też może ktoś kto ma firmę i dodatkowo pracuje. Przyjmę wszelką krytykę.