|
FIRMA - strona 3 |
FIRMA
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
mam zamiar zalozyc firme uslugi muzyczne poradzcie czy zostac Vatowcem i czy moge prowadzic KPiR?????? dodam ze uslugi muzyczne sa zwolnione z VAT-u
Po co ci VAT? A kpir możesz prowadzić
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chcę założyć firmę jednoosobową która będzie kupować w hurtowniach nie tylko polskich i sprzedawać w Polsce w sklepie internetowym. Ale odnośnie tego wszystkiego mam parę pytań:
- Chcę sprzedawać sprzęt komputerowy (komputery,laptopy,hdd,płyty dvd itd)oraz sprzęt budowlany RTV i AGD do jakiego typu działalności mogę to zaliczyć handel sprzętem elektronicznym? Sprzęty budowlane nie są elektroniczne? -ile będę płacił ZUS. Czy oprócz standardowej składki bodajże 290zł opłata ZUS będzie zależna od obrotów, zysku, straty? -Czy będąc wymeldowany tymczasowo mogę prowadzić taką działalność? -Czy posiadając sklep internetowy można również wystawiać te produkty na allegro? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam.
Witam,
1.Myślałem nad założeniem firmy, ktora tworzyła by strony. Ktoś mi powiedział, że sie nie opłaca, a co Wy na to? 2.Ewentualnie sklep internetowy z oprogramowaniem? Czy warto, czy może czymś innym handlować lepiej? Proszę o wypowiedzi dzięki
zalezy ile bierzesz za strone, czy robisz to sam czy komus zlecasz, ile masz kasy, jakie doswiadczenie?
Wszystko sie oplaca jak sie wie jak zdobyc klientow
No robiłbym na zlecenie strony. Myśle, że nie potrzebowałbym wlasnego wkładu na tworzenie stron co innego w sklepie gdzie musialbym zamowic towar. No nie licze np. domeny i serwera na ktorym by była moja strona, ale tworzeniem stron by bylo takim tanim pomysłem. A znalazłem takie coś jak inkubatory pl cos o tym sądzisz?
prosze o odp.
no zalezy licencja programu graficznego wcale nie jest tania zabawa chyba ze korzystasz z gimpa itp. no co do pomocy to masz inkubatory na uczelniach(zalezy czy jestes studentem czy nie), roznego rodzaju pomoc w zaleznosci od miasta w ktorym mieszkasz i/lub dotacje z UP, moze jeszcze jakies srodki z Unii.
a jak nie jestem studentem to nie moge korzystać z inkubatorów?
jasne ze mozesz tylko troche innych bo tych prowadzonych ze srodkow miejskich? a nie wszedzie sie one znajduja;) polecam google i w wolnej chwili przechodzac obok wstapic. Na pewno w inkubatorze pomoga Ci w zalozeniu dzialalnosci, obsludze prawnej, gorzej z pieniedzmi bo to tez zalezy czy nowe przedsiebiorstwa sa dofinansowywane czy tez nie.
Witam wszystkich urzytkownikow forum i zapraszam do przczytania mojego postu.
Mam 24lata i z zawodu jestem instalatorem razem z bratem ktory pracował przy wykończeniowce planuje otworzyc mała firme zajmujaca sie: -Instalacje grzewcze -Kotłownie -Instalacje kanalizacyjne -drenaże -Instalacje wodne -Biały montaż -Instalacje gazowe -Węzły cieplne -Instalacje pieców -Zabudowa przydomowych zbiorników ścieków Oraz : -Malarsko-Tapeciarskie -Kafelkowanie,panele,kostka ozdobna -Sufity podwieszane(z paneli i płyt kartonowo-gipsowych) -Tynki z agregatem, ozdobne -Re gipsy -Płyty działowe -Montaż okien i drzwi -I wszelkie roboty wykończeniowe dodam ze mieszkam na sląsku,Posiadam Auto oraz niewielki wkład własny(4tys) Mam pare pytan co do tego planu i jezeli ktos znajdzie czas by odpowiedziec będe wdzieczny. -Czy mozna dostac dotacje na dwoje osub?mam namysli mnie i brata.? -czy opłaca sie inwestowac w budownictwo w latach kryzysu? -Jak oceniacie moj pomysł? dziekuje za przeczytanie!
Wiec tak jesli posiadasz dzialalnosc gospodarcza mozesz prawie zawsze starac sie o dotacje z uni w Twoim przypadku nie widze zadnych przeszkod, musisz miec biznes plan , wszystkie niezbedne dokumenty i skladasz wniosek. Co do pytania czy w latach kryzysu oplaca sie inwestowac w budownictwo odpowiedz jest taka ze oplaca sie w samym krakowie masz wiele mozliwosci rozwoju i zarobku;
Co do oceny pomyslu to musze Cie rozczarowac moj znajomy zakladal zwykla firme wykonczeniowa i wklad finansowy w ilosci 4 tys zl jest smieszny aby zaczac cos takiego potrzeba wiele sprzetu , wiertarki , szlifierki sam aparat do badania szczelnosci polaczen gazowych ATESTOWANY to koszt 2000zl to to niezbedny sprzet (czasy sprawdzania zapalkami odeszly w niepamiec :) ). Polecil bym abys zrobil sobie orietacyjny kosztorys.
No tak 4tys to smieszna suma wiem.Chodz wiele sprzętku juz posiadam,wiertarki,kątowki ,młot udarowy,ale niemam np spawarki i paru inncyh rzeczy.No ale nic dzieki za odpowiedz.
pozdrawiam
jednak jeśli znacie się dobrze na tym wszystkim co wymieniłeś to jesteście skazani na sukces :) pozdro
Znam sie bo pracuje w tym,i sam wykonuje samodzielne zadania,Boje sie ze nie będzie zleceń.Ale dzieki za odp pozdro
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|