Witam serdecznie wszystkich.
Niedawno wszedłem w życie dorosłości (mam już 18 lat), w internecie zarabiam od około dwóch lat.
Dotychczas moje podatki odprowadzane były przez moich rodziców, teraz chciałbym założyć biznes w inkubatorze (AIP)
Mam kilka projektów i planów które chciałbym wdrążyć w życie, będąc legalnie działającą osobą.
Mam w związku z tym kilka pytań:
1) Czy zapisując się do AIP mam dowolność funkcjonowania mojego biznesu ? Np czy jeśli moja firma początkowo zajmowała się sprzedażą np: butów to czy z czasem mogę firmę zmodyfikować np: do sprzedaży samochodów? Lub wyłączyć początkowe zamiary sprzedaży butów a np: otworzyć swoją stronę internetową z której będę czerpał korzyści majątkowe?
2) Czy będę płatnikiem VAT ?
3) Podatki, jak to jest w AIP ?
Załóżmy że :
a) miesięcznie zarobiłem 3000 z czego 1000zł poniosłem kosztów (kupno sprzętu itd) zostało 2000zł / czy w AIP można odliczać sobie koszta? Jakie podatki (%) będę płacił?
b) miesięcznie zarobiłem 3000zł z czego 4000 poniosłem strat, a więc moja firma nic nie zarobiła inwestując w biuro, samochody itd... Czy wtedy zapłacę jakiś podatek od dochodu ?
4) Czy do AIP mogę wciągnąć sobie samochód, budynek jako biuro itd ? (by robić sobie koszta)
5) Czy mogę w każdej chwili odejść z programu? I jaki tank naprawdę ma interes AIP sponsorowania ludzi ?
6) Czy mogę wstąpić do AIP mieszczącym sie w warszawie, mieszkając w Starachowicach (woj swiętokrzyskie) / czy są jakieś inkubatory na terenie woj św ? lub bliżej Starachowic ?
Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi.
Czekam z niecierpliwością...
Pozdrawiam