czy ktoś orientuje się jakie są warunki założenia firmy w Anglii?
chodzi mi o firmę zajmującą się dystrybucją materiałów reklamowych (ulotki, foldery)
jakie są stawki podatkowe, istotne rzeczy przy rejestracji.
pzdr
|
Firma w Anglii |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
czy ktoś orientuje się jakie są warunki założenia firmy w Anglii?
chodzi mi o firmę zajmującą się dystrybucją materiałów reklamowych (ulotki, foldery) jakie są stawki podatkowe, istotne rzeczy przy rejestracji. pzdr
Witam.Nie jest to trudne a z czystym sumieniem mogę powiedziec ze o wiele prostrze niz w Polsce .Koszty zalozenia takiej dzialalnosci nie powinny przekroczyc 1500 zł i rejestruje się ja w jakies 15 minut i firma już może funkcjonować .Mozna ja zalozyc nie wyjezdzajac z Polski dokumenty przednie zostaja wyslane poczta elektroniczna a wszystkie dokumenty firmy zostaja wyslane poczta do Polski i nie powinny dojsc pozniej niz 7 dni po zarejestrowaniu firmy.Co do ubezpieczenia nie wiem jak jest ale tez jest wiadomo ze mozna wybrac gdzie chce sie placic skladki czy w Polsce czy w Anglii.Pozdrawiam
Mam pytanie. W jakim urzędzie rejestruje się firmę????
Firmę rejestruje się w Companies House np.w Londynie jeżeli chcecie dowiedzieć się jeszcze więcej niz podałem w ostatniom poscie zajrzyjcie na strone ludzi zajmujących sie rejestrowniem firm po za granicami naszego kraju ,mozna oczywiscie skorzystac z ich uslug
http://www.companyinuk.pl/ Powodzenia
super. Dziękuje. Skorzystam
witam tez jestem zainteresowany załozeniem takiej dzialalonoci jednak niewiem jak moge zdobyć zamówienia tzn klijentów którymto bym roznosił te ulotki
pozdro
Przepraszam, ze sie wtrace, chcialbym tylko przestrzec wszystkich, ze nie jest prawda to, ze mozna wybierac kraj, gdzie sie chce placic stawki. Wszystko zalezy od tego czy udzialowcy, dyrektorzy sa rezydentami Anglii i w jakim kraju prowadzona jest dzialalnosc gospodarcza. Jezeli "calosc" znajduje sie poza Anglia wtedy firma ma status Non-Resident. Na koniec roku firma musi rozliczyc sie i zaplacic podatek w Anglii. Udzialowcy w takim przypadku nie rozliczaja sie w Anglii.
A co w przypadku gdy jeden z udzialowcow jest na stale zamieszkaly w Anglii, a pozostali mieszkaja w Polsce przy czym dochody z firmy zarejestrowanej w Anglii sa jedynymi dochodami jakie maja udzialowcy zamieszkali w Polsce, ktore pobieraja w formie dywidend. Tak wiec formalnie pracuja w Anglii bo siedziba firmy jest w Anglii, czy moga sie rozliczac tylko w Anglii? Zalozmy ze jest to biznes informatyczny, graficy czy programisci i tak pracuja "zdalnie" niezaleznie od tego gdzie mieszkaja, moga rownie dobrze byc z poza UE, nie jest to istotne bo firma moze im placic np paypalem a opodatkowanie dochodow jest po stronie wykonawcow zlecen. Mnie jednak interesuje glownie sytuacja udzialocow.
Bede wdzieczny jesli ktos zetknal sie z podobna sytuacja i umie odpowiedziec na to pytanie lub moze polecic kogos kto zna sie na doradztwie w tego typu problemach. Jest to pytanie czysto teoretyczne.
|
|