Witam,
czy jest możliwość założenia firmy w USA i sprzedaży w Polsce - ominięcie podatków..
widziąłem firmę która pomaga założyćw USA ...
ale słyszałem od księgowej że to naruszenie prawa polskiego (omijanie podatku)..
to można czy nie :)?
|
Firma w USA sprzedaż w PL |
Firma w USA sprzedaż w PL
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam,
czy jest możliwość założenia firmy w USA i sprzedaży w Polsce - ominięcie podatków.. widziąłem firmę która pomaga założyćw USA ... ale słyszałem od księgowej że to naruszenie prawa polskiego (omijanie podatku).. to można czy nie :)?
Możliwość jest, tylko czy ma sens? Kazda osoba mieszkająca w Polsce musi rozliczyć się w Polsce ze wszystkich uzyskanych dochodów, zarówno uzyskanych w kraju jak i za granicą. Jest coś takiego jak unikanie podwójnego opodatkowania lecz jest tam określone, że musisz mieć firmę prowadzoną w formie ZAKŁADU (miejsce zarządzania, zakład, miejsce wykonywania działalności) to wtedy podatek płacisz tylko RAZ. Tyle o dochodówce. Co do ZUS to są tańsze metody by go unikać.
Teraz mija mi 2 lata działalności, zamiast 300 będzie 900 ZUSu. Macie jakiś ciekawy pomysł jak zmniejszyć?
Zusik to 745zł bez dobrowolnego chorobowego. Pomyśl o pracy nakładczej, są firmy które coś takiego oferują i wychodzi wtedy połowę mniej.
Witajcie. Poważnie myślę o przeniesieniu mojego biznesu do raju podatkowego. Koszty działalności w Polsce po prostu zaczynają być zbyt wysokie.
Czy rzeczywiście w Delaware możliwe jest niepłacenie dochodowego, vatu i zus? Jak to możliwe?
Witam serdecznie,
Chcę zająć się importem z Ukrainy i sprzedawać towar dalej do hurtowni. Wytłumaczcie mi proszę: - jak wyglada procedura płatności Vat? płacę go od razu, kiedy towar przekracza granice? - jak wyglada zwrot tego Vatu, - sprzedajac towar, bede jeszcze raz musial odprowadzic vat? - zalozmy, ze cena detaliczna mojego towaru w zakupie wynosi 30 zl, place od tego vat 23% czyli cena wynosi 37zl. Chce zarobic na nim 100%, czyli sprzedawac po 60 zl( to 7 zl zostanie mi zrwocone?) ale moj odbiorca tez musi zaplacic vat, czyli musze sprzedac towar za 60 plus vat i jeszcze raz sie z tego rozliczyc? Jestem laikiem, prosze o pomoc?
W Delaware nie ma ani dochodowego, ani Vatu, ani czegoś typu nasz ZUS. Płaci się jedynie 250 dolarów rocznej opłaty, zamiast podatków. Jak to możliwe? Takie zasady utrzymywania działalności spowodowały, że zarejestrowano tam tysiące spółek i stan z samych opłat rocznych otrzymuje bardzo duże sumy pieniędzy.
Czyli co? Zakładam sobie działalność w Delaware, prowadzę sprzedaż i zwyczajnie bez spełniania jakichkolwiek wymogów mogę po prostu nie odprowadzać podatków od zarobionych środków? Co na to polski US?
To jakiś bot napisał? Po co mi te tematy, skoro kompletnie nie są one związane z prowadzeniem działalności w Delaware?
taki cwaniak co chce omijać podatki i rąbac na kasie urzedy skarbowe a nie zna Staszka ?
poszukaj hasła Al Capone i zobaczysz jak skonczył na omijaniu podatków w stanach się nie pierdzilą jak masz tam firmę to ci zrąbia to chude dupsko i bedzie po sprawie juz lepiej pogadaj ze Staszkiem -:)
Czyli to jakiś nowy bot ;-)
steelgift - wiesz o czym piszesz? W Delaware zakłada się spółkę LCC i nie ma podatku dochodowego. Zobacz to http://www.rajepodatkowe.org.pl/ Nie pomyliłeś się? ;-)
Steelgift wie o czym pisze, natomiast Ty chyba nigdy nie słyszałeś o nieograniczonym obowiązku podatkowym, ustawie o Vat i ustawie o ubezpieczeniach społecznych.
Wiem, że moje zarobki w Delaware i tak powinny być opodatkowane w polskim Urzędzie Skarbowym, ale są sposoby by to ominąć. W Delaware zarejestrowanych jest ponad 60% ze wszystkich najbardziej dochodowych spółek. Jeśli chodzi o vat i zus to nie rozumiem...
jeśli zgłosisz ze masz formę zarejestrowana na księzycu to nic nie bedzeisz płacił
-:) myslisz ze biedronka - firma której włascicielem jest jakiś dzeronimo ( chyba nie ten indianin ) z Portugalii to juz nie musi płacic ani zusu , ani vatu , ani żadnego innego podatku ? jak zarejestrujesz firmę nad Niagarą , to jedynie dochody spółki tam zarejestrowanej będą tam opodatkowane a ty , mieszkając w Polsce zapłacisz i dochodowy od swoich dochodów osobistych , i vat , bo tu się ma odbywac sprzedaz jak sam piszesz dochody spółki to jedno a twoje dochody osobiste z tytułu posiadania spólki to drugie spółka moze nie byc dochodowa i nie bedzie w ogóle płaciła podatku dochodowego , a ty mozesz mieć dochody z tytułu np pensji w społce i tak ci je zabiorą w miejscu gdzie masz obowiazek płacic podatek dochodowy ( zaleznie od czasu przebywania tego nie sprawdzałem dokładnie bo nie ma takich dziwnych problemów )
Porównanie do biedronki jest raczej kiepskim przykładem.
Kasa ze spółki może być wyprowadzona np. w formie dywidendy. Jeśli sprzedaż idzie przez Delaware to nie dolicza się Vatu. Poczytaj serwisy doradców - część sprzedaży może iść przez np. polską siedzibę, a część przez przedstawicielstwo w Delaware. Na pewno sporo wiesz na ten temat, ale akurat o tym rozmawiałem z doradcami i wszystko można załatwić legalnie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Firma w USA sprzedaż w PL": - Firma na sprzedaż - Sprzedaż filmów a firma - firma w UK a sprzedaz w PL, jak to zrobic? - Firma w Polsce a sprzedaż w UE - gotowa firma na sprzedaz
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|