|
Firma w ZUSie będąc na KRUSie |
Firma w ZUSie będąc na KRUSie
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie. Od roku mam firmę, nie zarejstrowaną i kilku pracowników, jest to szwalnia. Przynosi niezle dochody chciałabym ją zarejstrować w ZUSie ponieważ idzie mi coraz lepiej, chciałabym zarejstrować kilku pracowników i prowadzić sprawe legalnie. Jednakże od 9 lat posiadam rownież prawie 4 ha. pola i opłacam składki KRUS, jednak firme chciałabym zarejstrować w ZUSie ponieważ nie mam jeszcze aż takich dochodow żeby dokupić maszyn i moje pytanie to, czy pomimo tego że jestem na krusie moge otworzyć firmę na zusie ? pozwoliłoby mi to na podjecie jakiegoś kredytu na inwestycje w zakładzie, poniewaz będąc na krusie nie posiadam żadnych dochodów, staranie się o kredyt jest niemożliwe. Czy może mogę ubiegać się o jakąś dotacje do nowo założonej firmy lub na jej założenie. Powiem jeszcze że 6 lat temu dostałam dotacje z ARi MR do gospodarstw niskotowarowych, niestety nie udało sie, kataklizm wszystko zniszczył. Dlatego teraz długo czekałam aby upewnić się że to co robię przynosi zyski. Dlatego proszę doradzcie co mam zrobić żeby w końcu mi się udalo. Zgory dziękuję i pozdrawiam.
kilka dni za późno. pozdrawaim
Witam. Czytalam już o dotacji z ARiMR na którą jest już za pózno, wcześniej dowiadywalam się w Urzędzie Pracy o dotacje ale mam za dużo pola. Myślałam że poradzicie mi czy jak ją sama zarejstruje czy mogę skorzystać na jakąś pomoc na rozwoj firmy - myślałam raczej o urzędzie pracy, i czy prawdą jest że mogłabym wziąć jakiś kredyt, czy wogule mogę wystawić sama sobie zaświadczenie o zarobkach bo niemam pojęcia, i czy ma znaczenie jak zarejstrujefirmę w tym roku czy lepiej poczekać do nowego roku, chodzi mi tutaj o rozliczenia czy wogule jakies są. Bardzo dziekuję i jeszcze raz prosze o pomoc.
chyba nie chwytam pytania :( znasz program skierowany dla ciebie, to się go trzymaj. na dotacje z PUP nie licz, bo nie jesteś bezrobotna w sensie formalnym tylko rolnikiem.firmę możesz otworzyć kiedy chesz - jeśli nie planujesz ubiegać się o dotację. O kredyt pytaj w banku: jak nie masz dochodów udokuemtowanych, to nie ma kredytu, to akurat proste. jako przedsiębiorca prowadzący firmę nie wystawaisz sobie zaświadczeń tylko pokazujesz w banku deklaracje podatkowe i zaswiadczenia z ZUS/KRUS i US. jako rolnik ubezpiecozny w KRUS możesz zgłosić działalność i płacić podwójną stawkę podatku podstawową do KRUS. jeśli z DG osiagasz dochód to płacisz podatek dochodowy (prócz podatku rolnego). jeśli przekroczysz wartość graniczną 2929 zł rocznie podatku dochodowego z DG to wypadasz z KRUS i przechodzisz do zus. tak to wyglada w skrócie i duzym uproszczeniu. jeśli pytasz o coś innego, to napisz to inaczej. pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Firma w ZUSie będąc na KRUSie": - Firma zalozona w KRUSie - byc w Krusie czy w Zus - zameldowac firme w krusie lub w zus - Rolnik ubezpieczony w KRUSie a dotacja - Byłem dziś w ZUSie
• Strona 1 z 1
|
|