|
Firma zagraniczna a nowy "podbiznes" w polsce |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Mam firme za granicami Pl, konkretnie w Angli. W najblizszym czasie planuje otworzyc lokal "weselny"( imprezy okolicznosciowe+ hotel). Ta dzialalnosc chce prowadzic w Polsce, ale podatki , skladki i wszystko chce placic w Angli. Mam zamiar zatrudniac ludzi lokalnie. NIE CHCE otwierac oddzialu. Moje pytanie: Jak legalnie tych ludzi zatrudniac i w jakiej formie by sie to mialo odbywac? Jesli ktos ma jakies doswiadczenia, pomysly- bardzo prosze o odpowiedz. Z góry dziekuje.
Ktos moze wie gdzie mnie z tym pytaniem pokierowac ( mam na mysli jakies linki,(czyli na razie internet, telefon) bo na razie jestem w Angli i nie moge sie stawic osobiscie. Dzwonilam juz za porada znajomego do urzedu skarbowego zeby zapytac jakie ewentualne oplaty mnie czekaja i jak jest z tymi ludzmi. Niestety pani z urzedu mnie wysmiala...
i pani z urzedu miała rację
jak zatrudniasz ludzi którzy maja pracowac w Polsce to płacisz za nich opłaty w Polsce działalnosc w Polsce to równiez podatki w Polsce jak sobie wyobrazasz : zakup gorzały na weselę w angli , tam ksiegowanie i konsumpcja w Polsce ? a przychów gdzie nastapi ? w Polsce wiec i podatki do zapłacenia w Polsce mozna to zorganizowac tak jak kombinujesz ale wtedy nie zarobisz bo wiecej kombinacji niz zysku bedzie
nie - ja jak najbardziej to co w Polsce do placenia to oplace! Tylko chodzi mi o ludzi- nie chce otwierac w pl oddzialu, jak inaczej mam ich zatrudnic? czy firma zagraniczna moze dzialac w PL na jeszcze innej zasadzie niz oddzial ? Poza tymi ludzmi nie wiem czy nie mam za malo ziemi- bo przeciez sa jakies unijne wymogi- przekopalam pol internetu i na razie nic.
mozesz zatrudnić ludzi z Anglii
tam zapłacic socjal i podatki ludzie na wiejskim weselu beda sie cieszyć jak im bedzie podawał do stołu angielski kamerdyner a kamerdyner bedzie sobie przyjezdzał na delegacje tylko z tego co piszesz szukasz oszczedności a tak ich nie znajdziesz a najwazniesze : nie ma jeszcze chyba umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania jest abolicja ale termin tez sie konczy w tak prostym przedsiewzieciu najtaniej jest dg w Polsce inne rozwiazania powoduja wzrost kosztów i to znaczny
Czesc . Twoje pierwsze rozwiazanie nie wchodzi w gre, bo ludzie tam musza pracowac caly tydzien a nie tylko wpadac na impreze hehe. Dzialalnosc Gospodaracza tez nie za bardzo. myslalam ze jest takie jakies inne rozwiazanie w tym temacie. Ja to widzialam tak: Moja angielska firma wydzierzawia ziemie od chlopa, tam buduje sobie obiekt i zatrudnia ludzi polakow na etat. podatek przychodowy placi w Angli...dalej nie wiem. Poza tym musze sie do wiedziec jakie sa wymagania odnosnie lokalu.
NORMALNE JAJA
jesli tak kombinujesz to jak to mówia zostaniesz wydmuchana bez mydła 1 na ziemi dzierzawionej od chłopa mozesz sobie postawic ..... namiot 2 pomysł z tych zakrawajacych na jazdę ( za przeproszeniem ) goła d..upą po brzytwie chyba nie zdajesz sobie sprawy ze budowla stojaca na czyjejs ziemi nalezy do własciciela tej ziemi ? bo bys takich rzeczy nie pisała 3 postaw na mojej ziemi a dzierzawę bedziesz miała za darmo WłASNIE ZA TO ZE MI WYBUDUJESZ BUDYNEK a ja ci potem popedze kota i mozna by tak dalej ale pomysł dobry ( tylko dla kogo ) wybuduj na mojej ziemi , to mi sie naprawde podoba
Dobra widze ze chcesz sie ze mnie smiac- ok.
Ziemia jest " chlopa"- a ten chlop to moj chlopak z ktorym ten biznes prowadze. Tym sposobem bede miec jeszcze pieniadze z mojej firmy za dzierzawe , kumasz? A dalej tak jak pisalam wyzej.
kumam ,kumam
to chyba dobrze ze twój chłopak to chłop , lepiej ze chłop niz gdyby był d..upek ale to prawa nie zmienia dochód uzyskany w Polsce podlega opodatkowaniu w Polsce oczywiscie w zwiazku z brakiem ustawy o unikaniu podwójnego opodatkowania mozesz zapłacic podatek w anglii po raz drugi i tu ci nawet ten chłop nic nie zrobi a jak juz wybudujesz za swoją kase na jego ziemi budynek to chłop moze pomysli ,,po co mi taka głupia " i sobie zmieni i model i rocznik ? wiem wiem , jeszcze wczoraj gadał ze cie kocha a jutro ? jak wybuduje dom weselny to po kazdym weselu kazda jego i co ? ale ty wiesz lepiej jak mówił ze kocha .. to mówił ja mu wierzę
Dobra , dzieki za rady...
Ktos jeszcze?
a to moze jeszcze ja
jak razem prowadzicie biznez TO QRNA NIE MA MOZLIWOSCI SAMEJ SOBIE PłACIC I JESZCZE WLICZYC W KOSZTY WIEC NIE BEDZIE KUMASZ ?
Taka mozliwosc jest-wiec o to nie pytam....pytalam o to czego nie wiem......
wykazujesz nie tylko brak wiedzy ale i arogancje jesli prawda jest ze prowadzicie razem , wspolnie biznes , to nie ma takiej mozliwosci chyba ze znów cos pokreciłaś
Mozliwosc jest- jestesmy zatrudnieni w TEJ firmie , to jest limited company....
aaaaaa, to wyjasnie wiele limited company. wliczy sobie koszt z dzierzawy w Polsce ziemi ......taaaaak a pozniej ci wypłaci jako twój dochód .........................dobrze rozumiem ? chyba śnisz
|
|