Witam.
Pisałem nie tak dawno o firmie hydraulicznej.
Obecnie ojciec zmienił prace i pracuje w firmie o tytułowym profilu. Próbuje mnie tam wciagnac po maturze (jesli ja pomyslnie zdam).
Chciałbym jednak żeby włascicel tej firmy nie zatrudniał mnie na umowe o prace tylko żebym był jego podwykonwca (czyli ja mam dzialalnosc i pracuje u niego na stałe z comiesieczna pensją).
Czy to jest legalne? Ew. jak to wykonac zeby było legalne?
Jaki wpis powinienem miec w klasyfikacji dzialalnosci zgodnie z PKD (jesli pracodawca by na to poszedł)? Dla rozjasnienia dodam ze firma "matka" (czyli ja zajmowałbym sie tym samym) zajmuje sie szeroko pojentą konserwacja w duzych firmach - montuje i naprawia regały przemysłowe; naprawia/reguluje/montuje instalacje wodne, kanalizacyjne i grzewcze; montuje i naprawia bramy wjazdowe (oraz ich automatyke) na hale, do garaży i na posesje; montuje i demontuje oraz zapewnia konserwacje kotłowni; itp, itd.
Jak powinien wygladac biznesplan takiej firmy? (potrzebne mi to bedzie zeby dostac dofinansowanie z UP oraz kredyt ze Stowarzyszenia Wspierania Przedsiębiorczosci)
Jaka forma opodatkowania byłaby najlepsza dla tego tupu usług? (mi wydaje się ze ryczałt)